Zupa chłopska fajsławicka
Zupa chłopska fajsławicka
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-01-11
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Zupa z widocznymi kawałkami ziemniaków, rwanych klusek i kawałków przesmażonej słoniny i podgardla.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnoszara nieprzezroczysta ciecz z widocznymi kremowymi ziemniakami i kluskami oraz brązowymi skwarkami.

Konsystencja:

Płynna, lekko zawiesista ciecz z kawałkami ziemniaków, klusek i skwarków.

Smak:

Smak i zapach ugotowanych ziemniaków z dodatkiem przesmażonej słoniny i podgardla oraz dodatkiem majeranku i ziół.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Zupa chłopska przygotowywana jest na terenie gminy Fajsławice od XIX wieku. Jej receptura powstała na bazie istniejącej już na terenie Lubelszczyzny zupy zwanej zacierką. Poprzez urozmaicenie przez gospodynie zacierki przyprawami i ziołami charakterystycznymi dla terenu gminy Fajsławice zyskała ona nowy smak oraz aromat. Sposób przygotowania zupy chłopskiej jest prosty i szybki. „Kartofle się wrzuca na wodę, jak już są miękkie to się rwie zacierkę. Gniecie się ciasto z mąki i wody na miękko. Potem wałuję i kroję na 4 placki, biorę po kawałki rwę i rzucam na wodę. Słoninę się rozpuszcza i wlewa do talerza. A produkty były swoje z gospodarstwa” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Fajsławic). Do zupy dodawane są przyprawy takie jak majeranek oraz kminek, uprawiane w przydomowych ogrodach. Zupa chłopska fajsławicka przygotowywana jest podczas regionalnych imprez, festiwali czy konkursów organizowanych przez gminę i województwo. Stanowi nieodłączny element różnych wydarzeń jako jedno z dań promujących kuchnię lubelską. Ponadto w 2011 roku za swoje niezwykłe walory smakowe uzyskała nagrodę „Perłę” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.