Zupa cebulowa z Goraja
Zupa cebulowa z Goraja
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-07-22
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Aksamitna zupa kremowa.

Kształt:

Nie dotyczy.

Rozmiar:

Nie dotyczy.

Barwa:

Lekko żółta.

Konsystencja:

Jednolita w całej masie, zawiesista.

Smak:

Smak – delikatny, swoisty, lekko słony, z wyczuwalną nutką cebuli słodkiej. Zapach – warzywny o delikatnym aromacie.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierwsze wzmianki o miejscowości Goraj położonej na Lubelszczyźnie pojawiły się już w 1377 roku, kiedy to z nadania króla Ludwika Węgierskiego ziemie te zajął Dymitr z Klecia, później nazywany Dymitrem z Goraja. Zgodnie z „Kroniką sławnego Królestwa Polskiego” Jana Długosza w bitwie pod Grunwaldem sprzed kilkuset lat brał udział Aleksander, bratanek Dymitra Gorajskiego, walcząc w trzeciej przybocznej chorągwi królewskiej. Stąd też Goraj, jako jedyna miejscowość w powiecie, związany jest bezpośrednio z wydarzeniami z 15 lipca 1410 roku. Zupa cebulowa z Goraja to danie, które łączy niepowtarzalny smak i zapach z tradycją związaną z uprawą, handlem i gotowaniem potraw z cebuli przez poprzednie i obecne pokolenia Gorajaków. Przygotowywana jest na naturalnych produktach roślinnych i kościach wieprzowych. Jej niezwykły aromat uzyskiwany jest dzięki dużej ilości użytych warzyw takich jak: cebula, marchew, pietruszka, seler. Pierwsze wzmianki o przygotowywaniu zupy cebulowej w Goraju pojawiły się odkąd zamieszkały na tych terenach rodziny żydowskie. Opisane to zostało w XVII wieku między innymi w powieści noblisty Isaaca Bashevisa Singera „Szatan w Goraju”, gdzie przedstawione zostały czasy najazdu na miejscowość Kozaków w czasie powstania Chmielnickiego. Koszerne posiłki miejscowych Żydów sprawiały, że popyt na cebulę dostarczaną przez miejscową ludność rósł. Stąd do dnia dzisiejszego mieszkańców Goraja i okolicznego Zastawia określa się mianem Cebularzy. Zupę cebulową z Goraja podaje się z grzankami z chleba żytniego, który wcześniej kroi się w drobną kostkę i krótko smaży na patelni z dodatkiem oleju. O popularności zupy cebulowej z Goraja świadczą liczne wzmianki w prasie, telewizji czy radiu, a także organizowane regionalne imprezy, np. „Święto cebuli” i wprowadzanie jej do menu przez lubelskich restauratorów.