Wędzone dzwonka karpia z Pustelni
Wędzone dzwonka karpia z Pustelni
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-09-09
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Wędzone dzwonka karpia, kształt zbliżony do podkowy.

Kształt:

Kształt zewnętrzny przypomina podkowę, natomiast części karpia pochodzące z okolic ogona na przekroju przypominają elipsę. Po przecięciu „podkowy” na dwie części, widać lekko łukowato wygięty pasek.

Rozmiar:

Długość 10-15 cm, przekrój o średnicy od 3 do 10 cm, w zależności z której części tułowia ryby wycięte zostało dzwonko. Waga 1 dzwonka karpia to ok. 100 g.

Barwa:

Barwa zewnętrzna – charakterystyczna dla produktów wędzonych, brązowa o zróżnicowanych odcieniach. Barwa wewnętrzna – dominuje barwa biała oraz lekko różowa (naturalne zabarwienie mięsa karpia) oraz brąz (naturalna barwa skóry karpia).

Konsystencja:

Konsystencja dzwonka jest zwarta, skóra jędrna, łatwo oddzielająca się od mięsa.

Smak:

Smak charakterystyczny dla wędzonych ryb (karpia), zapach dymu wędzarniczego (spalanie drewna drzew liściastych, głównie olcha

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Województwo Lubelskie bogate jest w gospodarstwa rybackie produkujące karpia. Jest to, poza Śląskiem, drugie zagłębie hodowli karpia w Polsce. Stawy karpiowe tworzą od stuleci element krajobrazu tego regionu. Hodowla karpia w Polsce ma ponad 800-letnią tradycję i przez cały ten okres prowadzona jest praktycznie w niezmieniony sposób. Jest to najbardziej przyjazna środowisku produkcja w Europie. Tak jak przed wiekami, tak i dzisiaj karp rośnie przez trzy lata, aby osiągnąć wielkość handlową – ok. 1,5 kg. Stawy karpiowe w okolicach Opola Lubelskiego istnieją już od ponad 50 lat, a produkty takie jak wędzone dzwonka karpia z Pustelni wytwarzane są wyłącznie z ryb z tutejszych hodowli. Ma to uzasadnienie w niepowtarzalnym smaku karpi hodowanych w tym rejonie. Wędzenie ryb, w tym karpi ma wielowiekową tradycję. Opisywany produkt wytwarzany jest w sposób tradycyjny, nie zawiera żadnych środków chemicznych ani konserwantów. Produkty używane do wytworzenia wędzonych dzwonek karpi nie zmieniły się od wieków. Używane są wyłącznie ryby, sól i woda, a wędzenie przebiega w tradycyjny sposób przy użyciu drewna. Z tego powodu dzwonka karpia mają zawsze ten sam naturalny zapach dymu z drewna. Również receptura solankowania, stężenie solanki, ani jej skład przez dziesiątki lat nie uległy zmianie. Receptura przekazywana była ustnie z pokolenia na pokolenie i jest lokalną specjalnością. Wędzone dzwonka karpia z Pustelni wytwarzane są przez cały rok. Serwowane są tego samego dnia, kiedy są wędzone lub najpóźniej następnego dnia. Taki system pozwala na zachowanie wysokiej jakości. Wędzone dzwonka karpia zawsze są świeże, w wielu przypadkach prosto z wędzarni – ciepłe i pachnące. Gospodarstwa rybackie funkcjonujące w okolicy Opola Lubelskiego od wielu lat specjalizują się w hodowli oraz obróbce hodowanych gatunków ryb.