Twaróg z Bychawy
Twaróg z Bychawy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-07-15
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Kostka w kształcie prostopadłościanu o białej lub lekko kremowej barwie, pozwalająca łatwo kroić się nożem.

Kształt:

Prostopadłościanu.

Rozmiar:

Masa netto od 250 g do 1000 g.

Barwa:

Biała do lekko kremowej, jednolita w całej masie.

Konsystencja:

Jednolita, zwarta, lekko luźna, pozwalająca łatwo kroić się nożem.

Smak:

Czysty, łagodny, lekko kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Bogata w walory krajobrazowe gmina Bychawa położona jest w zachodniej części Wyniosłości Giełczewskiej, która częściowo należy do Czerniejowskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. Obszary te są typowo wiejskie, bez przemysłu ciężkiego, o długoletniej tradycji produkcji mleka. Rolnicy wykorzystują do żywienia krów dobrej jakości pasze produkowane we własnych gospodarstwach, przez co pozyskiwane mleko charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych. Z mleka pozyskiwanego od małych indywidualnych gospodarstw z okolicznych miejscowości, gospodynie wiejskie od wieków wytwarzały twaróg. Ponadto po pierwszej wojnie światowej, w 1928 roku z inicjatywy ks. Józefa Barszczewskiego, założono spółdzielnię mleczarską w Bychawie. W spółdzielni tej od ponad 80 lat wytwarzany jest twaróg. Jakość mleka surowego ma decydujący wpływ na prawidłowy przebieg procesu jego wytwarzania, a także na jakość gotowego produktu. Ponadto wyrób twarogu według dawnych tradycyjnych receptur pozwala na uzyskiwanie lepszych walorów smakowo-zapachowych, tj. niepowtarzalnego czystego mlekowego smaku i aromatu świeżego twarogu, niezmiennie tego samego od lat. Gospodyniom z terenów Bychawy, trudno wyobrazić sobie codzienne prowadzenie kuchni bez pysznego twarogu z Bychaw, który jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, jak również składnikiem wielu wypieków, zwłaszcza cukierniczych. Ponadto wykorzystywany jest też jako dodatek do past kanapkowych, twarożków i dań głównych.