Tertuny brzozowickie z soczewicą
Tertuny brzozowickie z soczewicą
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-04
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Z zewnątrz elipsowate, po przekrojeniu widoczny farsz.

Kształt:

Kształt (zewnętrzny i na przekroju) Owalny, w przekroju okrągły.

Rozmiar:

Długość ok. 10-12 cm, średnica ok. 5-6 cm.

Barwa:

Zewnętrzna barwa szara, na przekroju widoczny brunatny farsz.

Konsystencja:

W dotyku miękkie, lepkie.

Smak:

Smak soczewicy i ziemniaków.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Początki osadnictwa na terenie dzisiejszej Brzozowicy Dużej datuje się na XIII wiek. Gospodarstwa na tym terenie były bardzo małe, a gleby słabej jakości. Uprawiano głównie żyto, ziemniaki i soczewicę. W codziennym jadłospisie dominowały zatem kluski i placki ziemniaczane, a mieszkańców nazywano „tertuniarze” z uwagi na spożywanie przez nich bardzo dużych ilości potraw z tartych ziemniaków. Jak wynika z rozmów przeprowadzonych z mieszkańcami Brzozowicy Dużej, jedną z najchętniej spożywanych potraw były tertuny z soczewicą. Sposób ich przygotowywania był bardzo pracochłonny, dlatego były one głównie daniem świątecznym, niedzielnym. Spożywano je również przy okazji wykonywania takich prac domowych jak prządki, kądziel czy darcie pierza.