Szyneczka z karpia z Pustelni
Szyneczka z karpia z Pustelni
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-09-09
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Wygląd przypomina szynkę wytwarzaną z mięs zwierząt stałocieplnych, na przekroju widoczne są zarysy zwiniętych filetów z karpia

Kształt:

Kształt zewnętrzny bliski jest kuli o nieregularnej, nieco pofałdowanej powierzchni ze względu na użycie siatki do uformowania szyneczki. Na przekroju szyneczka ma kształt okrągły lub lekko owalny.

Rozmiar:

Długość 10-15 cm, przekrój o średnicy ok. 10 cm, waga ok. 300-400

Barwa:

Barwa zewnętrzna – charakterystyczna dla produktów wędzonych, brązowa o zróżnicowanych odcieniach. Barwa wewnętrzna – dominuje barwa biała oraz lekko różowa (naturalne zabarwienie filetów z karpia) oraz brąz (naturalna barwa skóry karpia).

Konsystencja:

Konsystencja szyneczki jest zwarta, można ją kroić tak, jak wędlinę

Smak:

Smak charakterystyczny dla wędzonych ryb (karpia), zapach dymu wędzarniczego (spalanie drewna drzew liściastych, głównie olcha).

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Województwo Lubelskie bogate jest w gospodarstwa rybackie produkujące karpia. Jest to, poza Śląskiem, drugie zagłębie hodowli karpia w Polsce. Stawy karpiowe tworzą od stuleci element krajobrazu tego regionu. Hodowla karpia w Polsce ma ponad 800-letnią tradycję i przez cały ten okres prowadzona jest praktycznie w niezmieniony sposób. Jest to najbardziej przyjazna środowisku produkcja w Europie. Tak jak przed wiekami, tak i dzisiaj karp rośnie przez trzy lata, aby osiągnąć wielkość handlową – ok. 1,5 kg. Szyneczka z karpia wytwarzana jest w gospodarstwach rybackich w okolicy Opola Lubelskiego. Wielowiekową tradycją jest również wędzenie ryb, w tym karpi. Opisywany produkt wytwarzany jest w sposób tradycyjny, nie zawiera żadnych środków chemicznych ani konserwantów. Produkty używane do wytworzenia szyneczek nie zmieniły się od wieków. Używane są wyłącznie ryby, sól i woda, a wędzenie przebiega w tradycyjny sposób przy użyciu drewna. Z tego powodu szyneczki z karpia mają zawsze ten sam naturalny zapach dymu z drewna. Również receptura solankowania, stężenie solanki, ani jej skład przez dziesiątki lat nie uległy zmianie. Receptura przekazywana była ustnie z pokolenia na pokolenie. Gospodarstwa na terenie Pustelni od wielu lat specjalizują się w hodowli oraz obróbce hodowanych gatunków ryb. Szyneczka z karpia jest to specjalność Pustelni. Jest ona wytwarzana z filetów z karpia odpowiednio ponacinanych, aby wyeliminować ości i poddanych solankowaniu. W skład solanki wchodzi wyłącznie woda i sól. Następnie filety są odpowiednio zwijane, aby nadać im kształt małej szyneczki i wędzone przy użyciu drewna olchowego. Szyneczka z karpia wspaniale smakuje i pachnie dymem z drewna. Jest doskonała na ciepło i na zimno, można ją kroić na kanapki lub podawać jako przystawkę. Szyneczka z karpia dostępna jest w gospodarstwach przez cały rok, a wędzi się ją na zamówienie. Taki system pozwala na zachowanie wysokiej jakości produktu, który oferowany jest świeży, w wielu przypadkach prosto z wędzarni – ciepły i pachnący.