Szarytka w marynacie
Szarytka w marynacie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-07-10
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Zwarta, gładka w przekroju i wyglądzie zewnętrznym.

Kształt:

Lekko wydłużony, widoczne wklęśnięcia przy gnieździe nasiennym – w przekroju.

Rozmiar:

Średnia, w zależności od przygotowania. Przeważnie gruszka zostaje podzielona na 4 części.

Barwa:

Żółta.

Konsystencja:

Stała po obgotowaniu.

Smak:

Lekko słodkawo-kwaśna gruszka, zapach korzenny, bez żadnych domieszek.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Na ziemiach powiatu kraśnickiego tradycje sadownictwa przydomowego i przetwórstwo owoców były tak silne, że nowe trendy w sadownictwie nie przeszkodziły w kultywowaniu dawnych zwyczajów. Region, w którym posadzone są grusze, jest obecnie typowym zagłębiem sadowniczym, czego dowodem jest odbywające się od 30 lat Święto Sadów w Józefowie nad Wisłą. Według zachowanych przepisów gruszkę „Dobrą Szarą”, nazwaną „Szarytką” przygotowywano w garnkach glinianych z mocno słodką zalewą, zakwaszaną pigwą. „Szarytka, to nazwa regionalna, tutaj w rejonie nadwiślańskim rosły drzewa grusz odmiany Dobra Szara która nadawała się na przetwory, więc produkty były z własnego gospodarstwa” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami powiatu kraśnickiego). Dawniej kiedy były problemy z dostępem do produktów spożywczych, gruszka w marynacie była wspaniałym przysmakiem często serwowanym z okazji różnych ważnych świąt i wydarzeń, tj. w Wielkim Poście do naleśników czy na Wielkanoc do wypieków. Szarytka w marynacie jest dostępna w gospodarstwach agroturystycznych znajdujących się w powiecie kraśnickim, gdzie goście mogą spróbować przetworów domowych, których tradycja wytwarzania sięga kilku pokoleń.