Syrop z owoców róży
Syrop z owoców róży
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-03-31
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Płynna i gęsta ciecz.

Kształt:

W zależności od opakowania.

Rozmiar:

W zależności od opakowania.

Barwa:

Intensywna, pomarańczowa.

Konsystencja:

Gęsta, lepka i zawiesista.

Smak:

Silnie słodki smak.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Końskowola to gmina w województwie lubelskim słynąca z produkcji róż, skąd wzięła swoją potoczną nazwę „Różana Kraina”. Bogata tradycja szkółkarstwa ziemi końskowolskiej, a przede wszystkim produkcja róż – zarówno tych dekoracyjnych, ale także tych smakowych spowodowała na przestrzeni lat powstanie różnych receptur kulinarnych. „…w każdym chyba domu moich znajomych były przygotowywane zapasy na zimę. U jednych były to marynaty warzywne, u innych grzyby, ale tez dżemy i soki, czy też syropy, a u nas syrop z owoców róży rosnącej koło naszego domu…” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Końskowola). Do przygotowania syropu owoce róży zbierane są ręcznie, kiedy ich wybarwienie jest najbardziej intensywne. Po zbiorze, owoce oczyszczone zostają z kielichów i szypułek, a następnie zostają dokładnie umyte. Tak przygotowane zalewne są wrzącą wodą i pozostają w niej przez około 15 minut aż zmiękną. Kolejnym etapem jest odcedzenie przez gęste płótno soku i powtórne zalanie owoców zakwaszoną wodą i ich ogrzanie. Po odcedzeniu oba soki łączone są ze sobą, dodawany jest cukier i wszystko razem podgrzewane jest aż osiągnie temperaturę wrzenia. Otrzymany słodki, intensywnie pomarańczowy syrop rozlewany jest do butelek i przechowywany w spiżarni na zimowe i chłodne dni. Syrop z owoców róży serwowany jest „w czasie wspólnych herbatek, ale przede wszystkim, jako lekarstwo na rozgrzanie i wzmocnienie organizmu, na przeziębienie, podawany z gorącą wodą tak profilaktycznie dzieciom” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Końskowola).