Syrop malinowy z Mikołajówki
Syrop malinowy z Mikołajówki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-09-23
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Gęsta ciemno-czerwona ciecz.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

Wielkość jest zależna od opakowań – 0,33 litra do 0,5 litra.

Barwa:

Ciemno-czerwona.

Konsystencja:

Lepki, gęsty syrop.

Smak:

Zapach świeżych owoców malin, smak słodki, lekko kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Na początku lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku uprawa malin na terenie Lubelszczyzny rozwinęła się bardzo dynamicznie. Pierwsze plantacje powstały w Majdanie Bobowskim i Świdnie. Potem rozrosły się na terenie całego powiatu kraśnickiego. Gospodynie domowe przez wiele lat przetwarzały maliny na wiele różnych sposobów. Owoce malin suszono, zasypywano cukrem lub robiono z nich nalewki. Bardzo popularną formą zagospodarowywania malin było przygotowywanie syropów malinowych. Do ich przygotowania owoce zrywane są w pełni dojrzałości konsumpcyjnej – soczyste i aromatyczne. Następnie zalewa się je gorącą wodą w celu wydobycia aromatu i soku. Zalane owoce pozostawia się w chłodnym miejscu na 24 godziny. Potem do soku dodawany jest cukier i wszystko jest podgrzewane. Tak przygotowany syrop zlewany jest do odpowiednich naczyń. Syrop malinowy z uwagi na witaminy zawarte w owocach stosowany jest w przypadku przeziębień, ale również jako dodatek do deserów. Słodki i aromatyczny podkreśla smak potraw.