Śmietana z Bychawy
Śmietana z Bychawy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-01-19
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Płyn jednorodny, bez strzępów ściętego sernika, bez podstoju serwatki.

Kształt:

Przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Jednolita, lekko kremowa.

Konsystencja:

Gęsta, zawiesista, jednolita w całej masie.

Smak:

Czysty, lekko kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Gmina Bychawa położona jest w zachodniej części Wyniosłości Giełczewskiej w województwie lubelskim. Około jej 30% leży na terenie Czerniejowskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. Teren ten posiada bogate walory krajobrazowe i jest obszarem typowo rolniczym. W kulturę tego regionu wpisała się tradycja chowu bydła i wytwarzania produktów mleczarskich. Przez wiele pokoleń mleko i podstawowe produkty z mleka wytwarzane były w gospodarstwach wiejskich i wykorzystywane głównie na potrzeby własne lub sprzedawane na okolicznych targach. Jednym z produktów często wytwarzanych prócz masła i twarogu była śmietana. Śmietana przygotowywana jest do dziś tradycyjną metodą z mleka pozyskiwanego od krów z terenu Bychawy i okolicznych miejscowości. Niezmiennie od lat cechuje się doskonałym naturalnym smakiem i konsystencją. Wyróżnia się pośród innych oferowanych na rynku śmietan swoim składem, gdyż „nie zawiera dodatków konserwujących, jest naturalna” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Bychawy). W tradycji polskiej kuchni śmietana gości na stołach od wieków i cieszy się dużym uznaniem. Jest niezastąpionym dodatkiem do zup, sosów i sałatek oraz idealnym składnikiem wypieków, deserów, lodów. W Bychawie co roku organizowany jest Ogólnopolski Festyn „W Krainie Pierogów”, podczas którego gospodynie wykorzystują śmietanę do serwowanych pierogów.