Słodkowska kapusta z grzybami
Słodkowska kapusta z grzybami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-01-19
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Gęsta masa z widocznymi włóknami kapusty oraz drobno posiekanymi grzybami.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Potrawa o zabarwieniu lekko brązowym.

Konsystencja:

Gęsta.

Smak:

Delikatny słodko-kwaśny posmak kapusty.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Słodków to malowniczo położona wieś w powiecie kraśnickim, na Zachodnim Roztoczu województwa lubelskiego. Bogate w składniki mineralne gleby, przeważające na tym terenie, stworzyły doskonałe warunki do produkcji ogrodniczej, a pobliskie sąsiedztwo obfitujących w grzyby lasów, ciągle zachęcało tutejszych mieszkańców do częstego korzystania z tzw. darów natury, rosnących w jego runie. Tak połączone atuty miejscowej przyrody, która pozwoliła jednocześnie czerpać korzyści i z dobrodziejstwa ziemi i z dobrodziejstwa pobliskich lasów, przyczyniły się do wykreowania specyficznej, miejscowej tradycyjnej kuchni, związanej z tym regionem. Jedną z takich wyjątkowych potraw jest słodkowska kapusta z grzybami, której receptura wytwarzania znana jest na tych terenach od dawien dawna i jest do dziś przekazywana z pokolenia na pokolenie. Bazą potrawy jest kiszona kapusta, która po obgotowaniu mieszana jest z suszonymi leśnymi grzybami, mięsem oraz przyprawami. Wszystkie te składniki potrawy układane są w żeliwnym garnku, wierzch zalepiany jest ciastem, a na koniec potrawa pieczona jest w piecu chlebowym przez ponad 20 godzin. Przy przygotowaniu tej specyficznej potrawy ważne jest dodanie wszystkich jej składników w odpowiednich proporcjach oraz specjalny sposób jej pieczenia, pod ciastem, w piecu chlebowym, który zasadniczo wpływa na jej smak i zapach. Do kapusty czasem dodawano do smaku suszoną lub wędzoną śliwkę. Potrawa ta była znana i przygotowywana już od lat 60-tych XX wieku, a obecnie jest coraz częściej serwowana na świątecznym stole, weselnych obiadach i doniosłych rodzinnych uroczystościach.