Ser zabłocki
Ser zabłocki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-03-05
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Podobny do sera białego – twarogu.

Kształt:

Kulisty, mocno spłaszczony

Rozmiar:

Długość ok. 20 cm, waga 75 dkg. Szerokość 15 cm, wysokość 4 cm

Barwa:

Biała, lekko kremowa z lekkim połyskiem.

Konsystencja:

Konsystencja stała, lekko gąbczasta, plastyczna, pozwalająca łatwo kroić się nożem.

Smak:

Smak lekko słonawy, zapach maślany

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Sery to jeden z najstarszych i najczęściej spożywanych produktów mlecznych. Dokładnie nie wiadomo, kiedy i gdzie wyprodukowano pierwszy ser. Najprawdopodobniej stało się to ponad 10.000 lat temu, kiedy to udomowiono w Mezopotamii bydło, kozy i owce. O powstaniu sera opowiada stara legenda, która opowiada o pewnym arabie, który wybrał się w długą podróż z zapasem mleka w bukłakach. Po wielu godzinach jazdy zatrzymał się, aby ugasić swoje pragnienie, ku swojemu zdziwieniu odkrył, że z mleka powstała serwatka nadająca się do picia oraz biały twaróg, który może służyć jako smaczny i pożywny posiłek. Wszystko to było wynikiem wysokiej temperatury oraz mieszania się mleka w bukłakach podczas jazdy. Ser zyskał niezwykłą popularność w kuchniach wszystkich starożytnych narodów i stał się natchnieniem dla wielu poetów i władców. Smakosze rzymscy byli pierwszymi, którzy jadali sery pod koniec posiłku, twierdzili bowiem, że ułatwiają one trawienie. Te rzymskie odkrycia żyją do dziś, udoskonalane w wielu kuchniach świata. Według jednego z największych smakoszy, twórcy i redaktora „Skafandra” oraz międzywojennych „Wiadomości Literackich” Mieczysława Grydzewskiego: „W Polsce nie było, jeśli można się tak wyrazić, kultury sera. Ser istniał jako środek odżywczy, był w poniewierce jako przysmak, jako ukoronowanie posiłku, również, gdy po zjedzeniu jednego obiadu trafia się okazja zjedzenia drugiego, ser odgrywa rolę dobrego kwatermistrza, który mówi „Prosimy w nasze progi… jest jeszcze miejsce”. Autorka książek kucharskich Lucyna Ćwierczakiewiczówna twierdzi, że: „Najprostszym i najłatwiejszym w wykonaniu serem jest ser z twarogu z zsiadłego mleka zwany polski, który póki świeży, podobnie jak mleko, należy do łatwo strawnych pokarmów, w skład bowiem jego wchodzi sernik (chodzi o białko) w tym samym prawie łatwo rozpuszczalnym stanie jak w mleku”. Tereny, na których wytwarzany jest ser zabłocki to tereny czyste, niezabudowane ciężkim przemysłem, przez które przebiega Nadbużański Obszar Chronionego Krajobrazu. Dzięki bogatej i zróżnicowanej roślinności występującej na tych terenach, ser zabłocki charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych i dlatego polecany jest szczególnie dla dzieci i diabetyków. Robiony jest z pełnego, świeżego, krowiego mleka bez dodatku ostrych przypraw i konserwantów. O popularności sera świadczy fakt, że do chwili obecnej sprzedawany jest na targach, dożynkach i imprezach regionalnych.