Racuchy z makiem
Racuchy z makiem
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-11-21
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Na przekroju – ciemny mak otoczony jasnym ciastem

Kształt:

Owalny, spłaszczony racuch

Rozmiar:

Długość około 10 cm, szerokość 5 cm, wysokość 2 cm

Barwa:

Złoty kolor

Konsystencja:

Miękkie, przyjemne w dotyku

Smak:

Makowo-drożdżowy

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Racuchy z makiem są wytwarzane w Kąkolewnicy od czasów II wojny światowej. Dobre gleby znajdujące się na tym obszarze od lat pozwalały na urodzajne zbiory pszenicy i powszechne stosowanie mąki pszennej do przygotowywania posiłków. Mieszkańcy sąsiednich miejscowości nazywają Kąkolewnicę „Pieroźnikami” ze względu na ogromną różnorodność przygotowywanych przez kąkolewnickie gospodynie dań mącznych zwanych tu pierogami. Przygotowywano je w niedziele i święta, bogatsi mieszkańcy – z lepszej, biedniejsi – z gorszej mąki. Racuchów nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole w żadnym domu. A zamożni mieszkańcy mogli pozwolić sobie na ich jedzenie każdego dnia.