Racuchy turowskie
Racuchy turowskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-05
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Spłaszczony owal.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Długość ok. 10 cm, szerokość ok. 5 cm, wysokość 3 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna złota, na przekroju widoczny jasnokremowy farsz otoczony ciemnokremowym ciastem.

Konsystencja:

W dotyku puszyste.

Smak:

Smak i zapach sera oraz ciasta drożdżowego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Turów jest rozległą miejscowością, położoną w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Swoją nazwę otrzymała od dzikich turów, które żyły w pobliskich lasach. Od zawsze wieś charakteryzowała się wysokim poziomem kultury rolnej i stosunkowo dużymi gospodarstwami. Jej urodzajne gleby doskonale nadawały się pod uprawę pszenicy, z której robiono mąkę. Ze względu na znaczną powierzchnię łąk i pastwisk mieszkańcy posiadali bardzo dużą obsadę zwierząt, szczególnie krów. Z ich mleka wytwarzali własny ser. Mąkę, mleko i ser gospodynie powszechnie wykorzystywały do przyrządzania posiłków. Jedną z bardziej popularnych potraw w Turowie były racuchy. Na co dzień przygotowywano je bez nadzienia, natomiast na niedzielę i święta, a także przy okazji prac polowych, takich jak młocka czy żniwa podawano racuchy z serem. Były one przysmakiem dzieci, które chętnie je jadły zapijając mlekiem.