Powidła śliwkowe z Mikołajówki
Powidła śliwkowe z Mikołajówki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-09-23
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Jednolita masa z wyraźnymi cząstkami śliwek.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Ciemnobrązowa.

Konsystencja:

Gęsta lepka masa z delikatnymi cząstkami owoców.

Smak:

Smak śliwek, słodko-kwaśny. Zapach dojrzałych owoców śliwek węgierek.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Mikołajówka jest wsią położoną pośród lasów i słynącą z owocowych sadów. Ze względu na wapienne gleby od wielu lat uprawiane są tu wszystkie gatunki owoców. „Z racji dobrych gleb wapiennych (margle) rozwinęło się w Mikołajówce sadownictwo, którego prekursorami byli Solisowie, a w szczególności duże zasługi położył Stanisław Solis wnuk Pawła, pierwszego kolonisty” (T. Dzikowski, „Historia miejscowości położonych w parafii Boby”, Kraśnik 1984). Powidła śliwkowe z Mikołajówki smażone są ze śliwek odmiany węgierki zwykłej uprawianej na tych terenach od 1880 roku. Owoce zbierane są późno (w połowie października), ponieważ ciepłe dni i chłodne jesienne noce powodują wytrącanie się cukru w owocach. Owoce śliwek mają wówczas ciemno fioletową skórkę i żółto-pomarańczowy, aromatyczny miąższ. Smażone przez kilka dni w dużym, mosiężnym rondlu zawierają w sobie całą słodycz owoców. Zamknięte w słoikach przechowują się niezmienione przez kilka lat. Powidła śliwkowe są w 100% przygotowane z owoców z niewielką ilością cukru. Skarmelizowane, pachnące powidła są dodatkiem do pieczywa, drożdżowych bułeczek czy rogalików. Dodane do ciast podnoszą ich walory smakowe. Od 2004 r. w Kraśniku co roku w lutym organizowana jest konferencja sadownicza, na której oprócz wykładów poświęconych sadownictwu prezentowane są lokalne produkty. Cieszą się one dużym zainteresowaniem wśród sadowników i gości odwiedzających konferencję.