Podcos
Podcos
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-10-14
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Gęsta masa przygotowana z kapusty, kaszy jęczmiennej/pęczaku z koprem i szczypiorkiem.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Kremowo-zielona.

Konsystencja:

Gęsta i kleista.

Smak:

Delikatny słodko-kwaśny posmak kapusty.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Podcos to potrawa, której przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie w Woli Osowińskiej położonej na skraju Pradoliny Wieprza i Wysoczyzny Łukowskiej. Jest łatwa w przygotowaniu, przez co często spożywana w okresie wiosennym i letnim z uwagi na dostępność głównego składnika tj. świeżych liści kapusty. Do wytwarzania tej potrawy wykorzystywane są liście zewnętrzne z kapusty, kości wieprzowe, pęczak lub kasza jęczmienna, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, smalec do zasmażenia lub słonina, mąka, sól oraz pieprz. Kapustę do podcosu należy poszatkować i obgotować. Obgotowując kapustę, należy pamiętać, by wykonywać to krótko i bez przykrycia. Pozwoli to na ulotnienie się wraz z parą wodną części olejków eterycznych, dzięki czemu potrawa będzie miała delikatny bukiet smakowo-zapachowy. „Przelewamy liście gorącą wodą, aby wyszła z liści gorycz. Przekładamy do garnka i gotujemy, następnie dodajemy pęczak lub kaszę jęczmienną, jeśli są kości to gotujemy na wywarze z kości. Gotujemy do momentu rozgotowania kaszy, doprawiamy solą, pieprzem i zasmażką zaprawiamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. Można też zaprawić zasmażkę z podsmażaną cebulą” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Woli Osowińskiej). Tak przygotowany podcos odznacza się ciekawym smakiem, a dodatkowo ze względu na zawartość kaszy jęczmiennej jest bogatym źródłem żelaza i potasu. Potrawa ta cieszy się dużą popularnością głównie ze względu na walory smakowe i odżywcze oraz niskie koszty jej przygotowania. Podcos spożywany jest na co dzień lub od święta zazwyczaj na gorąco.