Pierogi zosinowskie z jagodami
Pierogi zosinowskie z jagodami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-05
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Pieróg przypomina spłaszczony półksiężyc.

Kształt:

Półkolisty.

Rozmiar:

Długość 6 cm, szerokość 2 cm.

Barwa:

Na zewnątrz barwa jasnokremowa, na przekroju widoczna granatowa barwa nadzienia.

Konsystencja:

W dotyku miękkie, często po naciśnięciu wypływa sok jagodowy.

Smak:

Smak i zapach ciasta drożdżowego i jagód.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Miejscowość Zosinowo należy do gminy Kąkolewnica Wschodnia. Już od XX wieku gmina ta znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych zwanych pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Zosinowo znane jest z wyrobu pierogów z jagodami. Z miejscowością tą jagody były związane od zawsze, głównie ze względu na jej położenie w środku lasu. Jej mieszkańców nazywano „jagodziarzami”. Jagody stanowiły nie tylko pożywienie, ale także lekarstwo m.in. na ból brzucha. Rozczyn na pierogi przygotowywany był z drożdży, wody, cukru, który następnie odstawiano na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę, szczyptę soli, jajko oraz przegotowaną i wystudzoną wodę mieszano razem i zagniatano ciasto. Następnie urywano okrągły placek, wkładano jagody, cukier i zlepiano. Na wrzącą osoloną troszeczkę wodę wrzucano po kilka pierogów i gotowano 2 minuty. Tak przygotowane pierogi podawano ze swojską śmietaną lub z mlekiem.