Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami
Pierogi żakowolskie ze smażonymi ziemniakami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-05-11
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Wyglądem pieróg przypomina półksiężyc.

Kształt:

Półkolisty.

Rozmiar:

Długość 5-6 cm, szerokość 3 cm, wysokość 2 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna kremowa, na przekroju widoczne szare nadzienie.

Konsystencja:

W dotyku miękkie.

Smak:

Smak i zapach podsmażonych ziemniaków oraz cebuli, farsz w smaku przypomina placki ziemniaczane.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Ziemniaki są jedną z najczęściej uprawianych roślin we wsi Żakowola Stara. W latach 60. i 70. ubiegłego wieku zajmowały w strukturze zasiewów 60-70% gruntów ornych. Ziemniaki spożywano niemal codziennie i przetwarzano je na różne potrawy, głównie: tertuny, kluski ziemniaczane, bliny. Były to dania pożywne i tanie, którymi mogła się najeść cała rodzina. Jak wynika z relacji osób zamieszkujących te tereny, w ich domach bardzo często przygotowywało się pierogi ze smażonymi ziemniakami. Farsz do pierogów przygotowywany był z utartych ziemniaków i cebuli. Dodatkowo słoninę kroiło się w kostkę i smażyło aż uzyska kolor ciemnoszary, a następnie doprawiało się ją pieprzem i solą do smaku. Do wywałkowanego ciasta nakładało się wcześniej przygotowany farsz i zalepiało pierogi. Pierogi wrzucano na lekko osoloną gotującą się wodę i gotowano około 3 minut. Tak przygotowane pierogi jadło się z okrasą lub bez, podsmażane lub odgrzewane na wodzie. Przepis na tą potrawę przekazywany jest z pokolenia na pokolenie w każdej żakowolskiej rodzinie.