Pierogi turowskie z soczewicą
Pierogi turowskie z soczewicą
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-05
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Pieróg wyglądem przypomina półksiężyc, na brzegu widoczna jest falbanka.

Kształt:

Półokrągły.

Rozmiar:

Średnica ok. 6-7 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna biała.

Konsystencja:

W dotyku miękkie.

Smak:

Smak lekko słony, wyczuwalny charakterystyczny smak soczewicy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Miejscowość Turów należy do gminy Kąkolewnica Wschodnia. Już od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych tutaj pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Turów znany jest z wyrobu pierogów z soczewicą. Zgodnie z przepisem ciasto na pierogi przygotowywano z mąki, drożdży, jajka i mleka. Na farsz soczewicę gotowano i mielono. Dodawano do niej podsmażoną cebulę i przyprawiano solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowywano, wykrawano z niego koła. Na każde z nich nakładano farsz, starannie zaklejano i gotowano około 5 minut. Gotowe pierogi podawano polane tłuszczem ze skwarkami. Często stawiano je w piecyku kuchni kaflowej, aby były przez cały czas gotowe do spożycia. Można je było także wrzucać na wrzącą wodę i w ten sposób odgrzewać.