Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną
Pierogi olszewnickie z kaszą gryczaną
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-02
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Pieróg przypomina półksiężyc z pofałdowanym brzegiem.

Kształt:

Półokrągły.

Rozmiar:

Długość ok. 6 cm, szerokość ok. 4 cm, wysokość ok. 2 cm.

Barwa:

Barwa jasnokremowa.

Konsystencja:

W dotyku miękkie.

Smak:

Smak gryczany.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Olszewnica jest najstarszą miejscowością w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Jej powstanie datuje się na około XIV-XV wiek. Od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych pierogami. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Olszewnica znana jest z wyrobu pierogów z kaszą gryczaną. Z uwagi na dostępność składników danie to spożywano powszechnie przez cały rok. We wszystkich gospodarstwach uprawiano grykę, dlatego też każda gospodyni miała pod dostatkiem kaszy gryczanej. Przygotowywano więc z niej różne potrawy, aby w tani sposób wyżywić rodzinę. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Wypłukaną kaszę gryczaną wrzuca się na osoloną, gotującą się wodę i gotuje około 20 minut, następnie odcedza na sitku. Rozpuszczone masło wraz z pokrojoną cebulą i utartymi pieczarkami podsmaża się na patelni. Potem wszytko należy wymieszać z kaszą gryczaną i doprawić do smaku. Do przygotowanego wcześniej ciasta z mąki i zaczynu nakłada się farsz z kaszy gryczanej. Tak zrobione pierogi wrzuca się do gorącej wody na około 2 minuty, a po ich ostygnięciu podaje polane tłuszczem ze skwarkami.