Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami
Pierogi lipniackie z kapustą i grzybami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-04
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Pieróg przypomina półksiężyc z wianuszkiem na grzbiecie. Na przekroju widoczne w środku nadzienie.

Kształt:

Półkolisty.

Rozmiar:

Średnica 5-7 cm, wysokość 3-4 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna biała, nadzienie ma kolor beżowo-brązowy.

Konsystencja:

W dotyku miękkie.

Smak:

Smak słonawy, zapach charakterystyczny dla kapusty z grzybami.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Miejscowość Lipniaki należy do gminy Kąkolewnica Wschodnia. Jej nazwa pochodzi od drzew – lip, które tu rosły. Już od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych tutaj pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Lipniaki znane są z wyrobu pierogów z kapustą i grzybami. Ze względu na stosunkowo małe gospodarstwa i słabe gleby miejscowość ta była biedna. Uprawiano tu głównie żyto, grykę, a w przydomowych ogrodach kapustę. Warzywo to bardzo często mieszano w różnych potrawach z grzybami, których było dużo w okolicznych lasach. W ten sposób starano się tanim sposobem wyżywić rodzinę. Najczęściej gospodynie przygotowywały pierogi z kapustą i grzybami. Jak opowiadają mieszkańcy, był to przysmak przyrządzany na tych terenach już przed wojną.