Parowańce żakowolskie z soczewicą
Parowańce żakowolskie z soczewicą
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-02
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Wyglądem przypominają lekko spłaszczoną kulę.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Średnica ok. 8 cm, wysokość ok. 4 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna kremowo-biała, nadzienia ciemnoszara.

Konsystencja:

Pulchne, elastyczne.

Smak:

Smak drożdżowego ciasta i soczewicy, lekko słony.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Żakowola Poprzeczna położona jest w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Już od dawnych czasów, co najmniej od początków XX wieku, gmina ta znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych pierogami. Każda miejscowość gminy Kąkolewnica miała swoje ulubione pierogi, z których była słynna na całą okolicę. Żakowola Poprzeczna znana jest z wyrobu parowańców z soczewicą. Potwierdzają to liczne wypowiedzi osób, które od lat na tym terenie zajmują się ich przyrządzaniem. Zgodnie z tradycyjnym przepisem na parowańce najpierw należało przygotować ciasto z drożdży, cukru, mleka, jajka i mąki, które następnie odstawiano w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na farsz gotowano soczewicę, mielono ją i podsmażano z cebulą, doprawiając solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielono na małe porcje, które nadziewano farszem i formowano z nich kulki. Do dużego płaskiego garnka wlewano wodę, nakładano na niego ściereczkę, na której luźno układano parowańce. Po około 8-10 minutach były gotowe. Podawano je polane tłuszczem lub śmietaną.