Parowańce z serem
Parowańce z serem
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-11-16
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Wyglądem zewnętrznym przypominają nieco zgniecioną kulę

Kształt:

Kształt okrągły lub podłużny, w przekroju kształt owalny, w samym środku umieszczone nadzienie

Rozmiar:

Ok. 8-10 cm średnicy, wysokość ok. 5-8 cm, waga w zależności od masy nadzienia

Barwa:

Barwa o odcieniu biało-kremowym

Konsystencja:

Pulchne, zachowujące pierwotny kształt po zgnieceniu

Smak:

Zapach mięty lub wanilii, smak słodkawy lub słony w zależności od nadzienia

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kąkolewnica od dawnych czasów – co najmniej od początków XX wieku – była znana z wyrobu pierogów. Na tym terenie gleby były dobrej jakości, co umożliwiało zasiewanie dużej ilości pszenicy. Kąkolewnica uważana była przez sąsiednie miejscowości za bogatą wieś, a zamieszkujący ją gospodarze – za zamożnych. Dobre zbiory pszenicy umożliwiały powszechne stosowanie mąki pszennej do przygotowywania posiłków. Bardzo często zarówno z dobrej jakościowo mąki, jak i z tej nieco gorszej przygotowywano różne rodzaje potraw zwanych tu pierogami. Popularność pierogów sprawiła, że mieszkańców Kąkolewnicy nazywano „pieroźnikami”, także dzisiaj mieszkańcy sąsiednich miejscowości tak o nich mówią. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem pierogów były parowańce z serem, które przygotowywano niemal codziennie zarówno w bogatych, jak i uboższych domach. Parowańce z serem do dzisiaj cieszą się dużą popularnością.