Parowańce z kaszą jaglaną
Parowańce z kaszą jaglaną
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-11-16
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Spłaszczona kula

Kształt:

Kształt okrągły lub podłużny, w przekroju kształt owalny z nadzieniem w samym środku

Rozmiar:

Średnica ok. 6-8 cm, wysokość ok. 3-4 cm

Barwa:

Barwa zewnętrzna i wewnętrzna – kremowo-biała, kolor nadzienia – kremowy

Konsystencja:

Pulchne, miękkie, zachowujące pierwotny kształt przy dotykaniu

Smak:

Smak lekko słodki, smak nadzienia mało słodki; zapach gotowanej kaszy

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kąkolewnica była znana z wyrobu pierogów już na początku XX wieku. Gleby na tym terenie były dobre jakościowo, co umożliwiało zasiewanie dużej ilości pszenicy. Mieszkańcy sąsiednich miejscowości uważali Kąkolewnicę za wieś bogatą, a zamieszkujących ją gospodarzy – za zamożnych. Urodzajne zbiory pszenicy umożliwiały powszechne stosowanie mąki pszennej do przygotowywania posiłków. Bardzo często zarówno z dobrej jakościowo mąki, jak i z tej nieco gorszej robiono różne rodzaje potraw zwanych tu pierogami. Popularność pierogów spowodowała, że mieszkańców Kąkolewnicy zaczęto nazywać „pieroźnikami”, także dzisiaj mieszkańcy sąsiednich miejscowości określają ich tym mianem. Jednymi z najchętniej przygotowywanych pierogów są parowańce z kaszą jaglaną. Ogólna dostępność składników oraz łatwość przygotowywania sprawiły, że kąkolewnickie gospodynie chętnie przyrządzały parowańce z kaszą jaglaną dawniej i robią to do dzisiaj.