Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami
Parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-02
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Spłaszczona kula.

Kształt:

Okrągły.

Rozmiar:

Średnica wynosi 6-7 cm, wysokość w zależności od wyrośnięcia i grubości farszu, najczęściej 4-5 cm.

Barwa:

Barwa kremowa, na przekroju jasnobeżowa, piegowata z otoczką kremową.

Konsystencja:

Pulchne.

Smak:

Smak lekko słony, kapuściano-drożdżowy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Brzozowica Mała to wieś leżąca w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Od początków XX wieku, gmina Kąkolewnica znana była z wyrobu przeróżnych dań mącznych, zwanych pierogami. Przepisy na pierogi przekazywane były z pokolenia na pokolenie i do dnia dzisiejszego kultywuje się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Brzozowica Mała znana jest z wyrobu parowańców z kapustą i grzybami. Brzozowica Mała w przeszłości była miejscowością dość ubogą. Miało to znaczący wpływ na rodzaj pożywienia spożywanego przez jej mieszkańców. Parowańce należały do potraw tanich, łatwych do przyrządzenia, a przy tym pożywnych i bardzo smacznych. Ponieważ mieszkańcy nie zawsze mieli pszenicę, mieszano mąkę pszenną z żytnią i z niej wyrabiano parowańce. Przyrządzane z samej mąki pszennej były natomiast daniem świątecznym. Do nadzienia używano składników, które były powszechnie dostępne przez cały rok. Grzyby zbierano w pobliskich lasach i suszono, a kapustę uprawiano w każdym gospodarstwie. Dlatego też, jak wspominają mieszkańcy Brzozowicy Małej, parowańce z kapustą i grzybami bardzo często gościły na stołach w ich domach. Do dnia dzisiejszego cieszą się dużą popularnością.