Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek
Pączki żakowolskie z powidłami z antonówek
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-11-04
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Przypominają lekko spłaszczoną kulę.

Kształt:

Okrągły.

Rozmiar:

Średnica ok. 8 cm, wysokość ok. 4 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna złota, na przekroju widoczne ciemne nadzienie otoczone jasnym ciastem.

Konsystencja:

W dotyku pulchne.

Smak:

Smak i zapach ciasta drożdżowego i nadzienia jabłkowego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Żakowola Radzyńska jest to wieś położona w gminie Kąkolewnica Wschodnia. Powstała ona w drugiej połowie XIX wieku, w okresie realizacji dekretu uwłaszczeniowego z 1864 roku. Głównym źródłem utrzymania mieszkańców osady od początków jej istnienia było rolnictwo. Z uwagi na wysoką żyzność gleb występujących na tym obszarze, uprawiano tu duże ilości pszenicy. Wysokie zbiory tego zboża umożliwiały mieszkańcom wytwarzanie dobrej jakościowo mąki, którą powszechnie stosowano do przygotowywania rozmaitych potraw. W powszedni dzień gospodynie chętnie przyrządzały pierogi, parowańce i racuchy. Natomiast w niedzielę i obowiązkowo w karnawale smażono pączki. Przyrządzano je z mąki, drożdży, jaj, cukru, mleka, masła i spirytusu. Jako nadzienia używano maku, powideł z wiśni, czarnej porzeczki lub dzikiej róży. Jednak specjalnością gospodyń z Żakowoli Radzyńskiej były pączki z powidłami z antonówek. Jabłonie tej odmiany sprowadzono do Żakowoli na początku XX wieku. Przez wiele lat były uprawiane w każdym miejscowym sadzie, a z ich owoców żakowolskie gospodynie smażyły doskonałe powidła. Z czasem odmianę tę zastępowano nowymi, ale do dzisiaj zachowała się jeszcze w kilku sadach w Żakowoli, a wraz z nią tradycja wyrobu pączków z powidłami z antonówek.