Oranżada z Kąkolewnicy
Oranżada z Kąkolewnicy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-02-06
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Napój gazowany.

Kształt:

W zależności od naczynia np. butelki szklane.

Rozmiar:

W zależności od naczynia np. butelki szklane o pojemności 0,33 l.

Barwa:

W zależności od smaku i użytych składników – barwa żółta lub czerwona.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Zapach malinowy i cytrynowy. Smak cytrynowy, malinowo-landrynkowy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Oranżada w Kąkolewnicy produkowana jest od 1957 roku początkowo pod nazwą Lemoniada. Dawniej zaopatrywała się w nią w dużej mierze ludność mieszkająca w województwie lubelskim. Z czasem jej smak docenili mieszkańcy z przyległych województw. Proces wytwarzania tego napoju jest dość skomplikowany z powodu zastosowania specjalnych, przystosowanych do tego maszyn. Przy produkcji wymagana jest staranność i czystość oraz produkty najlepszej jakości. W procesie produkcyjnym na przestrzeni wielu lat wprowadzone zostały nowocześniejsze maszyny. Jednak smak i jakość nie zmieniły się i zachowały swoje tradycyjne właściwości. Jak wynika z wywiadów etnograficznych przeprowadzonych z mieszkańcami Kąkolewnicy „Oranżada z Kąkolewnicy podawana była na wszystkich uroczystościach rodzinnych (chrzest, wesela, I komunie) oraz na odpustach, obiadzikach pogrzebowych, zabawach wiejskich i innych spotkaniach i uroczystościach”. Do dnia dzisiejszego produkcja oranżady trwa w niezmienionej recepturze i w dalszym ciągu cieszy się dużym zainteresowaniem.