Napój żniwny z rabarbaru i mięty
Napój żniwny z rabarbaru i mięty
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-09-14
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Płyn półprzezroczysty.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym jest podawany.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Bursztynowo-zielona.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Słodki z posmakiem kwaskowatym i intensywnym zapachem mięty i rabarbaru.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wieś Perkowice położona jest w gminie Biała Podlaska i posiada typowo rolniczy charakter. Rolnictwo na tym terenie jest rozdrobnione i dominują małe gospodarstwa rolne. Duża liczba rolników zajmuje się produkcją rolną na własne potrzeby z zachowaniem tradycyjnych receptur w przypadku przygotowywania przeróżnych potraw czy napojów. Przykładem dziedzictwa kulturowego regionu jest sporządzany od lat napój żniwny, czyli kompot z rabarbaru i mięty. Przygotowywany jest zawsze w okresie późno-wiosennym i letnim, wówczas kiedy dostępny jest świeży rabarbar oraz mięta. Większość składników do przygotowania napoju jak mięta i rabarbar pochodzi z przydomowych ogrodów mieszkańców wsi, miód zaś z okolicznych pasiek. Przygotowanie napoju polega na odpowiednim zaparzeniu mięty i ugotowaniu pokrojonych łodyg rabarbaru. Po przecedzeniu oba wywary łączy się ze sobą, dodaje miód, a następnie chłodzi. „Napój żniwiarza był wykorzystywany jak sama nazwa mówi, najczęściej podczas żniw. Zwykle robiono większe ilości tego napoju, wlewano do bańki 10 litrowej i wpuszczano na łańcuchu do studni. W ten sposób schładzano go, przez co był bardziej orzeźwiający, ale nie tylko wtedy się go piło. Ze względu, iż napój ów jest bardzo smaczny, był także wykorzystywany podczas uroczystości rodzinnych takich jak wesela” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Perkowic).