Nalewka ziemiańska
Nalewka ziemiańska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-05-16
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Ciecz koloru ciemno-żółtego.

Kształt:

Ciecz.

Rozmiar:

Pojemność 0,5 litra.

Barwa:

Ciemno-żółta.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Smak lekko winny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Nalewka ziemiańska to napój spirytusowy wytwarzany zgodnie z wieloletnią rodzinną recepturą. Przepis na jej przygotowanie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i przechowywany w zbiorach rodzinnych mieszkańców północnej części Lubelszczyzny. Nazwa tej nalewki pochodzi od nazwy Koła Gospodyń Ziemianek z Przegalin, które istnieje od 1932 roku. Nalewka ziemiańska swoją popularnością i wysoką jakością wpisała się wiele lat temu w tradycję mieszkańców zarówno Przegalin jak i okolicznych miejscowości. Podstawowym składnikiem do przygotowania nalewki jest owoc pigwy pospolitej. Pigwa jest popularnym na terenach powiatu radzyńskiego krzewem w przydomowych ogródkach, co wynika z jej niewielkich wymogów pielęgnacyjnych. Owoce pigwy mają właściwości odżywcze i dietetyczne, charakteryzują się specyficznym smakiem i aromatem, podobnym do owocu cytryny. Drugim podstawowym składnikiem przy produkcji nalewki jest miód naturalny wielokwiatowy o łagodnym woskowym zapachu. Ostatnim bardzo ważnym składnikiem aromatycznym nalewki jest słodko pachnąca przyprawa – wanilia, która nadaje aromat całej nalewce. Nalewka ziemiańska od kilkudziesięciu lat prezentowana jest podczas różnych uroczystości, np. Dożynek Powiatowych w Radzyniu Podlaskim, Dożynek Gminnych na terenie powiatu Radzyńskiego oraz podczas uroczystości rodzinnych.