Nalewka z płatków róży
Nalewka z płatków róży
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-06-24
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Aromatyczna ciecz z płatków róży.

Kształt:

Przybiera kształt naczynia.

Rozmiar:

W zależności od pojemności naczynia.

Barwa:

Brązowo-bordowy.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Intensywny różany.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu 30-35%.

Tradycja:

Gmina Końskowola jest tzw. „zagłębiem szkółkarskim” słynącym z uprawy drzew i krzewów owocowych oraz ozdobnych. Kwiatowe pola róż, zarówno tych dekoracyjnych, jak i smakowych zajmują wiele hektarów. Historia szkółkarstwa i produkcji ogrodniczej w Gminie Końskowola sięga początków XIX wieku, kiedy to Izabela Czartoryska w Pożogu, należącym do tzw. „klucza końskowolskiego”, założyła ogród w stylu angielskim oraz pierwszą szkółkę drzew i krzewów. Wielowiekowa tradycja uprawy zaowocowała różnymi metodami wykorzystania zarówno płatków róż, jak i ich owoców. Przetwory z róży stanowią cenne źródło witaminy C, a kwiaty służą do wyrobu konfitur, przecierów oraz nalewek. Nalewka z płatków róży popularna jest na terenie Końskowoli od wielu lat. Przygotowywana jest ze świeżo zebranych płatków róż z dodatkiem cukru, soku z cytryny oraz spirytusu. Nalewka pełnię swego smaku i aromatu uzyskuje po 4-6 miesiącach leżakowania w ciemnym pomieszczeniu. „Nalewka z płatków róż zdecydowanie wpisuje się w dziedzictwo kulturowe w aspekcie kulinarnym Końskowoli i jej okolic, ponieważ róże to znak rozpoznawczy naszej gminy. Wszędzie widać piękne plantacje tych kwiatów. Przy wielu domach można podziwiać różane ogródki. Grzechem byłoby nie wykorzystać takiego dobra, które daje nam natura i nie spróbować doskonałej nalewki z płatków róży” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Końskowoli).