Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika
Nalewka poziomkowa leśna z Kraśnika
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-11-30
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Czerwona

Konsystencja:

Płynna

Smak:

Smak wyborny lekko winny, nalewka o wspaniałym zapachu leśnych poziomek

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu 50%

Tradycja:

Słowo „nalewka” powstało w I Rzeczypospolitej i istnieje w języku polskim, rosyjskim, czeskim, ukraińskim, białoruskim, litewskim, estońskim i rumuńskim. Próżno szukać tego słowa we Francji, Wielkiej Brytanii, Niemczech czy Włoszech – mówi Grzegorz Russak, historyk, jeden z animatorów odrodzenia produkcji tradycyjnych nalewek i wódek w Polsce. Każdy region słynął z innego smaku i właściwości wytwarzanych tam nalewek. (P. Krzyżanowski, Wódka restituta, Wprost, Nr 1110 z 7 marca 2004 r.). Warunki bioklimatyczne występujące na ziemi kraśnickiej są sprzyjające dla człowieka, zwłaszcza w obszarach zwartych kompleksów leśnych na południu oraz w okolicach Natalina. Klimat sprzyja również rolnictwu ze względu na długi okres wegetacyjny 211-215 dni w roku, należących do najdłuższych na Wyżynie Lubelskiej. Występowanie lasów oraz sprzyjający klimat sprawiły, że rozwijały się tu miejscowe kulinaria oparte na dostępnych darach ziemi. Nalewkę poziomkową leśną przygotowuje się według tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. I tak w podaniach dostępnych w powiecie kraśnickim są zawarte zapisy osób, które rokrocznie przygotowywały tę nalewkę i przechowywały ją w kredensiku jako lekarstwo na przeziębienia, biegunki u dzieci oraz jako poczęstunek dla ważnych gości, dozując je małym kieliszkiem (pojemność łyżki). Według podań poziomki należało zbierać z rana po rosie do koszyczka, nie płukało się ich, tylko czyściło z zanieczyszczeń (liście, igliwie) i od razu zalewało w szklanym gąsiorze okowitą, żeby zatrzymać jak najwięcej aromatów. W książce Wandy Gaj Truskawki i poziomki z 1980 r. czytamy: Poziomka jest owocem spożywanym od najdawniejszych czasów, zwłaszcza leśna. Wspominają o niej Hipokrates i Pliniusz, ale głównie jako o roślinie leczniczej. W tej książce znajdują się również przepisy na nalewki z poziomek. Natomiast w Wielkiej księdze nalewek autorstwa Jana Rogali, która została napisana m.in. w oparciu o książkę A. Piątkowskiego Gorzelnik i piwowar doskonały, czyli sztuka pędzenia wódki i likworów (…), Kraków 1808-09, jest podany przepis na nalewkę poziomkową: Wziąć 1l aromatycznych poziomek leśnych, przebrać. Nie myte włożyć do gąsiorka. Wlać 1 l 45% wódki, aby alkohol przykrył owoce. Dobrze zamknąć. Postawić w słonecznym miejscu nie dłużej jak na 24 godz. Jeśli postoi dłużej, zrobi się gorzka od poziomkowych pestek. Nalewkę zlać, a owoce wycisnąć. Przygotować syrop z ½ kg cukru i szklanki wody. Zagotować, wyszumować. Do gorącego syropu wlać nalewkę. (…) Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 3 tygodnie.