Nałęczowski miód wielokwiatowy
Nałęczowski miód wielokwiatowy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-05-25
  • kategoria Miody
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Gęsta ciecz nieprzejrzysta, zwana patoką lub krupcem.

Kształt:

Przyjmuje kształt opakowania.

Rozmiar:

Zależna od wielkości opakowania.

Barwa:

Miód wielokwiatowy powstały z nektaru różnych gatunków roślin, w większości posiada barwę jasną. Nieliczne jego rodzaje mogą mieć zabarwienie w odcieniu od ciemnożółtego do brązowego, a w przypadku dodania spadzi, nawet ciemnobrązowego.

Konsystencja:

Miód płynny jest przezroczysty. Miód skrystalizowany (krupiec) może mieć konsystencję drobnoziarnistą, mazistą, średnioziarnistą, galaretowatą, krupowatą aż do drobnoziarnistej.

Smak:

Miód wielokwiatowy może mieć smak słodki, bardzo słodki, a nawet ostry. Miód o barwie jaśniejszej jest łagodniejszy. Ciemne mogą być bardziej ostre, „drapiące”. Miód wielokwiatowy z reguły charakteryzuje się silnym, intensywnym aromatem, powstałym z olejków eterycznych pochodzących z wielu gatunków roślin.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Nałęczów to miejscowość położona w północno-zachodniej części Wyżyny Lubelskiej, zwanej Płaskowyżem Nałęczowskim o charakterze uzdrowiskowo-rolniczym. Rolnictwo prowadzone jest w gospodarstwach o średniej powierzchni i przeważa produkcja roślinna, np. uprawa zbóż, owoców i warzyw, chmielu. Ze względu na zachowane naturalne warunki klimatyczne i panujący na tym obszarze specyficzny klimat, rozwinęło się również pszczelarstwo. Na terenie gminy Nałęczów występuje bogata szata roślinna, na którą składa się około 72 gatunków drzew i krzewów, a najważniejszym czynnikiem sprzyjającym pszczelarstwu jest brak przemysłu ciężkiego, który nie zanieczyszcza środowiska. Dzięki takiemu mikroklimatowi pozyskiwany na tym terenie nałęczowski miód wielokwiatowy cechuje się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Podstawowym surowcem do jego przygotowania jest nektar z różnego rodzaju kwiatów, a dodatkowo oprócz nektaru w miodzie znajduje się dużo pyłku kwiatowego pochodzącego ze wszystkich kwiatów na terenie Nałęczowa. „Najważniejszą jego cechą to charakterystyczny smak i zapach. Ciężko było by znaleźć drugi taki. W zapachu tego miodu można doszukać się różnorodności naszych okolicznych kwiatów kwitnących od wiosny do jesieni np. mlecz (mniszek lekarski), kwitnące sady jabłoni, gruszy, wiśni itp. W okolicy mamy odrobinę rzepaku i pełno polnych kwiatów rosnących na nieużytkach i to wszystko jest w tym miodzie. Taka różnorodność powoduje to, że nie jest on ani za słodki ani za mdły. W zależności od pory roku jest on jaśniejszy lub ciemniejszy, ten jaśniejszy jest na wiosnę, a ciemniejszy jesienią” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Nałęczowa). Pszczelarze z terenu Nałęczowa pozyskują miód wielokwiatowy od wielu lat stosując te same tradycyjne metody produkcji, czyli drewniane ule, najczęściej leżaki lub ule z nadstawkami. Tak jak przed laty wykorzystuje się tylko drewniane ramki, a węzę z wosku naturalnego. Nałęczowski miód wielokwiatowy używany jest „najczęściej do codziennego spożycia. U mnie w domu staram się żeby był zawsze pod ręką bo lubię nim słodzić herbatę czy kawę. Żona używa go do wypieku ciast, a wnuki jedzą łyżeczką prosto ze słoika. A no i jakąś nalewkę się na nim zrobi” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Nałęczowa).