Masło z Opola Lubelskiego
Masło z Opola Lubelskiego
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-02-25
  • kategoria Oleje i tłuszcze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Jednolita starannie uformowana masa.

Kształt:

W zależności od uformowania, najczęściej prostopadłościanu.

Rozmiar:

Kostki o masie 100g, 200g, 250g.

Barwa:

Lekko kremowa.

Konsystencja:

Jednolita, zwarta, smarowana.

Smak:

Czysty mlekowy z lekkim posmakiem pasteryzacji.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycyjny sposób wyrobu masła do XVIII w. odbywał się głównie metodą domową. Masło ubijano w specjalnych maselnicach zwanych także maślniczkami. Na Lubelszczyźnie maślniczki powszechnie były używane jeszcze na początku XX w. Dopiero w latach 1924-1950 r. na terenach tych znacznie rozwinął się ruch spółdzielczy: jako pierwsza powstała Spółdzielnia Mleczarska w Kraczewicach, później w Niezabitowie, Wandalinie, Karczmiskach i w Bełżycach. Samodzielnie jako Spółdzielnie Mleczarskie istniały do roku 1949, w którym to utworzono Państwowe Zakłady Mleczarsko-Jajczarskie w Opolu Lubelskim. W roku 1954 podjęto decyzje o budowie Zakładu Mleczarskiego w Opolu Lubelskim. Wybudowanie nowego zakładu, o dość znacznym przerobie 30 tysięcy litrów mleka na dobę, spowodowało połączenie istniejących spółdzielni i powstanie w roku 1956 Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opolu Lubelskim. Na przestrzeni lat spółdzielnia wciąż modernizowała i unowocześniała linię produkcyjną, jednakże technologia produkcji pozostawała niezmieniona. Produkcja masła z Opola Lubelskiego prowadzona jest do chwili obecnej z zachowaniem ponad 50-letniej tradycji procesu technologicznego. Wysokiej jakości mleko do produkcji masła pozyskiwane jest z terenów Lubelszczyzny, w których nie ma wielkiego przemysłu i dróg szybkiego ruchu. Walory smakowe i jakościowe wytwarzanego dziś masła nie różnią się niczym od masła produkowanego ponad 50 lat temu. To wszystko sprawia, że masło cieszy się na rynku dużym zainteresowaniem wśród konsumentów. W latach osiemdziesiątych masło ze względu na swoją wysoką jakość uzyskało znak jakości Q, przyznawany przez Centralny Związek Spółdzielni Mleczarskich. Ponadto wysoka jakość oraz wieloletnia tradycja produktu zostały uhonorowane licznymi nagrodami.