Marchwiaki z makiem
Marchwiaki z makiem
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-11-21
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Wygląd podobny do zwiniętej w rulon rolady, w przekroju – wygląd rolady.

Kształt:

Kształt walca, w przekroju poprzecznym spiralny układ warstw ciasta i nadzienia.

Rozmiar:

Długość ok. 30-35 cm (w zależności od wielkości blachy piecowej), o średnicy zewnętrznej ok. 8-10 cm.

Barwa:

Pociemniałe złoto, barwa wewnętrzna na przemian kremowa i pomarańczowa, marchew nakrapiana makiem.

Konsystencja:

Miękka, puszysta, nieklejąca.

Smak:

Smak lekko słodki o intensywnym zapachu marchwi.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kąkolewnica od dawnych czasów – co najmniej od początku XX wieku – była znana z wyrobu pierogów. Na tym terenie gleby były dobrej jakości, co umożliwiało zasiewanie dużej ilości pszenicy. Kąkolewnica uważana była przez sąsiednie miejscowości za bogatą wieś, a jej gospodarze – za zamożnych. Dobre zbiory pszenicy pozwalały na powszechne stosowanie mąki pszennej do przygotowywania posiłków. Bardzo często zarówno z dobrej jakościowo mąki, jak i tej nieco gorszej przygotowywano różne rodzaje dań zwanych tu pierogami. Popularność pierogów spowodowała, że mieszkańców Kąkolewnicy od dawna nazywano „pieroźnikami”. Także obecnie mieszkańcy sąsiednich miejscowości nazywają ich w ten sposób. Jednym z rodzajów pierogów, popularnych dawniej i obecnie są marchwiaki z makiem. Były one często przygotowywane przez gospodynie, a niemal obowiązkowo pieczono je z okazji dnia Wszystkich Świętych. Tradycja nakazywała kąkolewnickim gospodyniom, aby właśnie w tym okresie obdarowywały ubogich gromadzących się przy cmentarzach i kościołach pieczonymi marchwiakami z makiem.