Kraśnickie domowe wino owocowe
Kraśnickie domowe wino owocowe
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-02-06
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Klarowny napój fermentowany.

Kształt:

Uzależniony od opakowania.

Rozmiar:

W zależności od wielkości naczynia, opakowania.

Barwa:

Od ciemnoczerwonej po rubinową.

Konsystencja:

Płynna, klarowna.

Smak:

Swoisty dla wina, w smaku dominuje słodycz malin przełamana nutą czarnej porzeczki.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu 10-14%.

Tradycja:

Z definicji wino owocowe to napój winiarski wytwarzany na bazie owoców innych niż winogrona. Tradycja wytwarzania win owocowych w Polsce sięga XIII wieku. Technologia wyrobu win owocowych zasadniczo nie różni się od technologii wyrobu win gronowych. Ciekawostką jest, że w przeciągu prawie ośmiu tysięcy lat udokumentowanej historii wina, podstawowe zasady jego wyrobu, prawie wcale się nie zmieniły. Kraśnickie domowe wino owocowe to klarowny napój alkoholowy fermentowany o ciemnoczerwonym kolorze. Ma zapach swoisty dla wina, a w smaku dominuje słodycz malin przełamana nutkami czarnej porzeczki. Podstawowymi składnikami do wyrobu wina są owoce malin i czarnej porzeczki, woda i cukier. Należy pamiętać, aby używać składników najwyższej jakości. Po zerwaniu dojrzałych owoców malin i czarnej porzeczki w godzinach porannych należy od razu przystąpić do ich przetworzenia. Należy odrzucić robaczywe, spleśniałe i niedojrzałe owoce, a czarną porzeczkę umyć i pozbawić szypułek. Następnie do czystego i wyparzonego balonu należy wsypać przebrane i rozgniecione maliny i czarną porzeczkę. Takie połączenie owoców sprawa, że wino będzie miało dobra moc, cudowny kolor, świetny aromat i doskonały smak. Owoce zalewamy osłodzoną, przegotowaną wodą. Najlepsza jest woda źródlana lub woda studzienna. Jeżeli nie ma dostępu do źródła można użyć przefiltrowanej i przegotowanej wody z kranu. Po zalaniu woda balon należy zatkać korkiem z rurka fermentacyjną, aby umożliwić odchodzenie dwutlenku węgla. Etap ten nazywa się burzliwą fermentacją i trwa 6 do 8 tygodni. Po etapie fermentacji należy zlać wino znad osadu do sterylnego szklanego balony (najlepiej osadzonego w dębowej beczce), zakorkować i odstawić do piwniczki. Po roku otrzymuje się klarowne, odstałe wino o wspaniałym bukiecie. Wino zupełnie dojrzałe i sklarowane nie powinno mętnieć w otwartej butelce po przeniesieniu do ciepłego pomieszczenia nawet po upływie kilku dni. W przeciwnym razie wino musi jeszcze się odleżeć. Wino dojrzałe rozlewa się do butelek, tak żeby między korkiem a powierzchnią wina została pusta 2 cm przestrzeń. Butelki z winem należy przechowywać w pozycji leżącej, aby korek był stale wilgotny i dobrze zamykał butelkę. Kraśnickie wino domowe, to wyśmienity trunek, który doskonale gasi pragnienie i świetnie smakuje. Można spożywać go na zimno wlewając do odpowiedniego kieliszka lub przygotować grzaniec. Oprócz wielkiej przyjemności z picia, wino to ma również działanie zdrowotne. Używane z umiarem dodatnio wpływa na krążenie, pracę nerek, żołądka i systemu nerwowego, jak i też pomaga w trawieniu. Jedna lampka wina sprawia, że krew płynie żwawiej w żyłach. Kraśnickie domowe wino owocowe przechowywane cierpliwie w ciemnej piwnicy, po wielu latach staje się wielkim rarytasem.