Konfitura różana z Końskowoli
Konfitura różana z Końskowoli
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-06-24
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Utarta masa z płatków róż, cukru oraz soku z cytryny.

Kształt:

W zależności od opakowania.

Rozmiar:

W zależności od opakowania.

Barwa:

Intensywna, ciemnobordowa, amarantowa.

Konsystencja:

Gęsta masa.

Smak:

Intensywny różany.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Historia wytwarzania konfitury z płatków róży związana jest z Końskowolą, której to mieszkańcy od wielu pokoleń uprawiają róże zarówno dekoracyjne, jak i smakowe. Najczęściej na tych terenach uprawiana jest róża pomarszczona (Rosa rugosa) o kwiatach różowych i mocno pachnących. Ponadto jedna z opowieści głosi, że na obrazie Świętej Anny z Najświętszą Maryją Panną i Dzieciątkiem Jezus, który znajduje się w kościele św. Anny w Końskowoli, trzymany przez Maryję kwiat to właśnie róża stulistna Rosa centifolia L, uprawiana na plantacjach w gminie Końskowola. Niektórzy mieszkańcy uważają, że w taki symboliczny sposób zainicjowana została hodowla róż w tym regionie, a Matka Boża otacza tutejszych producentów szczególną opieką. Róża pomarszczona ze względu na wysoką zawartość witamin: C, A, E, K, P oraz witamin z grupy B, znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Kwiaty i owoce służą do wyrobu konfitur, przecierów, nalewek. Jak wynika z przeprowadzonych badań etnograficznych, trudno jest jednoznacznie ustalić dokładną datę powstania konfitury z płatków róży. Jak wynika z historii regionu, prawdopodobnie nastąpiło to około 200 lat temu, a receptura przekazywana była ustnie z pokolenia na pokolenie. Przepis na konfiturę był często chroniony z powodu wyjątkowości smaku tego produktu, a nawet przekazywany w postaci posagu. Konfitura różana z Końskowoli przygotowywana jest z dużej ilości płatków róży z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Dzięki właściwościom róży konfitura jest bardzo aromatyczna. Proces jej przygotowania jest bardzo pracochłonny z uwagi na ręczny zbiór płatków różanych oraz ręczne ich ucieranie. Konfitura różana jest wykorzystywana do nadziewania pączków, rogalików i innych ciast, a także może być dodatkiem do marmolady, mielonych orzechów, herbaty.