Kiełbasa wiejska z Dobrosławowa
Kiełbasa wiejska z Dobrosławowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-01-11
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Kiełbasa w wiankach, osłonka naturalna przylegająca do masy mięsnej.

Kształt:

Małe pęta spiralnie okręcane na kiju. Owal o średnicy 28-32 mm.

Rozmiar:

Średnia długość wianka 30 cm. Waga w zależności od długości jelit od 1 kg do 4 kg.

Barwa:

Zewnętrzna jasnobrązowa, na przekroju jasnoróżowa z widocznymi małymi kawałkami tłuszczu.

Konsystencja:

Jednolita, średnio twarda. Powierzchnia czysta w dotyku gładka i sucha.

Smak:

Smak kiełbasy z wyraźnym aromatem czosnku. Zapach dymu bukowego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„(…) Monotonię codziennego jadłospisu chłopskiego przerywało jadło przygotowywane na święta i uroczystości rodzinne (…). Na święta wielkanocne zwykle zabijano świniaka i przygotowywano różnorodne potrawy. W pierwszy dzień świąt w kościele świecono potrawy. Do dużego kosza wkładano: chleb, bułki, jajka, kiełbasę, żeberka, ser, masło, chrzan i sól (…)” (red. Janina Hunek, Tajemnice tradycyjnych kuchni: Rumunia, Szwajcaria, Węgry, Polska, Lublin: Muzeum Lubelskie, 2000). Kiełbasa Wiejska z Dobrosławowa przygotowywana jest od lat według sprawdzonej receptury podczas ważnych wydarzeń rodzinnych lub w okresach przedświątecznych. W swoim składzie zawiera najwyższej jakości mięso wieprzowe i wołowe, a także naturalne przyprawy takie jak sól, pieprz oraz czosnek. „Odnośnie składników trzeba zachować odpowiednie proporcje. Niemniej ważne jest wędzenie. Ogień nie może być zbyt mocny” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Dobrosławowa). Kiełbasa wędzona jest dymem bukowym, dzięki czemu uzyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Może być spożywana na zimno bądź na ciepło.