Kiełbasa „nadwieprzańska”
Kiełbasa „nadwieprzańska”
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-02-28
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Powierzchnia batonu barwy jasnobrązowej do brązowej z lekkim połyskiem i prześwitami składników pod osłonką; osłonka ściśle przylega do masy mięsnej; powierzchnia lekko pomarszczona; konsystencja ścisła

Kształt:

Batony w osłonkach naturalnych, końce kiełbas odkręcane

Rozmiar:

Batony odkręcane w odcinkach o długości 80-100 cm przewieszane o średnicy użytej osłonki

Barwa:

Barwa mięsa różowa do ciemnoróżowej, barwa tłuszczu biała, dopuszczalny odcień różowy; około 80% kawałków średnio rozdrobnionych związanych masą wiążącą i równomiernie rozmieszczoną na przekroju; dopuszczalne pojedyncze otwory powietrzne niepołączone ze zmianą barwy; niedopuszczalne zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką

Konsystencja:

Konsystencja ścisła, dość krucha, związanie dobre, plastry grubości 3 mm nie powinny się rozpadać

Smak:

Smak i zapach charakterystyczne dla kiełbasy z mięsa peklowanego, wędzonej, parzonej i podsuszanej z wyraźnym zapachem wędzenia; smak lekko słony; przyprawy wyczuwalne

Dodatkowe Informacje:

Kiełbasa wieprzowa, batony w osłonce naturalnej – jelicie wieprzowym cienkim o długich odcinkach

Tradycja:

Kiełbasa „nadwieprzańska” jest produkowana od 1968 roku na podstawie receptury własnej. Nazwa kiełbasa „nadwieprzańska” funkcjonuje od roku 1971. Nazwa ta przyjęła się w lokalnym żargonie od nazwy restauracji Nadwieprzanka w Baranowie, gdzie była serwowana początkowo jako danie specjalne, a następnie firmowe. „Nadwieprzańska” jest kiełbasą o powierzchni suchej i czystej. Utrzymuje bardzo długo swoją świeżość, gdyż jest najpierw wędzona, parzona, a następnie studzona i podsuszana. Pozostawiona w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej nie ulega zepsuciu, lecz naturalnie podsusza się aż do całkowitego zasuszenia. W lodówce kiełbasa powinna być przechowywana w szczelnym opakowaniu, gdyż charakteryzuje się intensywnym zapachem czosnku i wędzenia. Pomimo przechowywania jej w szczelnym opakowaniu (nawet w zwykłym worku foliowym), nie zmienia swoich właściwości organoleptycznych, zachowując je przez okres do dwóch tygodni