Kefir nadwiślański
Kefir nadwiślański
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2017-06-19
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Biała, jednolita, lekko zawiesista substancja.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

Butelka plastikowa o pojemności 400 g.

Barwa:

Biała z odcieniem kremowym.

Konsystencja:

Płynna, jednolita, lekko zawiesista.

Smak:

Lekko kwaśny do kwaśnego, orzeźwiający.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kefir jest jednym z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych na świecie. Do Polski trafił w czasach zaboru rosyjskiego z górzystych terenów Kaukazu. Fenomen właściwości tego mlecznego napoju dostrzegli lekarze, aptekarze, a także przyrodnicy. Na terenach Lubelszczyzny produkowany jest od ponad 50 lat. Główny surowiec – mleko krowie, pochodzi z gospodarstw położnych w pasie nadwiślańskim Kazimierz Dolny – Sandomierz, czystych ekologicznie terenów Lubelszczyzny. Teren ten odznacza się dużymi walorami przyrodniczymi głównie ze względu na dolinę Wisły i jej naturalny charakter z rozległymi połaciami łąk z licznie występującymi ziołami, co ma wpływ na wysoką jakość kefiru produkowanego na tych terenach. Kefir pochodzący z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej charakteryzuje się kremową konsystencją i lekko kwaśnym smakiem. Posiada wyraźnie orzeźwiający, wytrawny smak, przez co gasi pragnienie. Jego receptura była opracowana przez pokolenia technologów pracujących w Mleczarni, a źródłem, z którego czerpali była wiedza i doświadczenie mieszkańców naszego kraju. Kefir nadwiślański spożywany szczególnie w porze letniej często gościł w kuchni mieszkańców Lubelszczyzny. Zazwyczaj był podawany z ziemniakami jako szybki pożywny obiad, do zabielania chłodników lub do sałaty zamiast śmietany. W zimie kefir kupowało się do picia, ze względu na jego właściwości zdrowotne, jako naturalna ochrona organizmu.