Kaszanka „nadwieprzanka”
Kaszanka „nadwieprzanka”
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-02-28
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Kiszka krwista z kaszą gryczaną, na przekroju ziarnista, widoczne jaśniejsze punkty kaszy oraz tłuszczu, barwa pozostałej masy – szarobrązowa lub brązowa

Kształt:

Kaszanka w jelitach wieprzowych, kątnicach wieprzowych lub sztucznych

Rozmiar:

Batony w osłonkach naturalnych, w jelitach grubych

Barwa:

Barwa właściwa dla surowców mięsnych i niemięsnych podrobowych i krwi – gotowanych; niedopuszczalne jasnobrązowe plamy świadczące o niedogotowaniu

Konsystencja:

Konsystencja krucha, plastry grubości 10 mm nie powinny się rozpadać

Smak:

Smak i zapach charakterystyczne dla wędliny podrobowej parzonej z dodatkiem krwi i kaszy gryczanej, umiarkowanie słony, przyprawy wyczuwalne

Dodatkowe Informacje:

Kiszka krwista z kaszą gryczaną, parzona, w skład której wchodzą: maski i mięsa z głów wieprzowych, surowców podrobowych, skórek wieprzowych i tłuszczu wieprzowego – 50 %, kasza gryczana – 25 %, krew spożywcza – 25

Tradycja:

Kaszanka „nadwieprzanka” jest produkowana od 1968 roku na podstawie receptury własnej. Nazwa kaszanka „nadwieprzanka” funkcjonuje od roku 1971. Nazwa ta przyjęła się w lokalnym żargonie od nazwy restauracji Nadwieprzanka w Baranowie, w której była serwowana jako główna przekąska. Kaszanka „nadwieprzanka” jest związana wyłącznie z miejscowością Baranów nad Wieprzem, gdyż jest produkowana tylko w Baranowie. Surowce używane do wytwarzania kaszanki „nadwieprzanki” pochodzą wyłącznie z terenu gminy Baranów. Kaszanka ta ma niepowtarzalny smak, cieszy się ogromnym uznaniem lokalnej klienteli, a także osób odwiedzających te strony.