Karp w śmietanie po poniatowsku
Karp w śmietanie po poniatowsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-07-15
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Połówka filetu z karpia z sosem cebulowo-śmietanowym.

Kształt:

Zbliżony do prostokąta.

Rozmiar:

Około 15 cm długości i 10 cm szerokości.

Barwa:

Na zewnątrz bursztynowa, w przekroju szaro-kremowa.

Konsystencja:

Zwarta, soczysta i jednocześnie krucha.

Smak:

Charakterystyczny dla karpia z wyraźnym aromatem cebuli i kwaśnej śmietany.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W województwie lubelskim w okolicach Poniatowej i Opola Lubelskiego, ze względu na licznie występujące tu stawy, od wielu wieków była tradycja hodowli karpia. W XIX wieku oraz na początku wieku XX (przed wybuchem II Wojny Światowej) ludność żydowska stanowiła połowę zamieszkującej te tereny ludności, a karp był stałym elementem codziennej kuchni żydowskiej. Dzięki wielowiekowej wspólnej historii, karp stopniowo pojawiał się w kuchni lokalnej społeczności. „My mieszkaliśmy kolo młyna, kiedyś przy młynach hodowano ryby, więc co jakiś czas robiliśmy karpia na co dzień z cebulą, świątecznie ze śmietaną” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami z okolic Poniatowej). Karpia ze względu na specyficzny mulisty posmak przygotowywano z powszechnie uprawianą na tym obszarze cebulą, a sos często wzbogacano dodatkiem śmietany. W tej formie potrawa jest podawana w domach obecnie. W latach pięćdziesiątych karp wszedł powszechnie na polskie stoły wigilijne, a z czasem wplótł się nierozerwalnie w świąteczną tradycję kulinarną. Karp z cebulą w śmietanie, będąc najpopularniejszym daniem rybnym serwowanym w okolicach Poniatowej, podawany jest współcześnie zarówno jako dodatek do dania obiadowego oraz jako zimna przekąska.