Jabłka kraśnickie
Jabłka kraśnickie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-07-31
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Owoc okrągły, w zależności od odmiany czerwony lub żółty z czerwonym rumieńcem.

Kształt:

Okrągły.

Rozmiar:

Od 6 cm do 8 cm średnicy.

Barwa:

Czerwona lub żółta z czerwonym wyraźnym lub rozmytym rumieńcem.

Konsystencja:

Owoc jędrny, twardy.

Smak:

Słodki, słodko-kwaśny, aromatyczny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Jabłoń jest typową rośliną klimatu umiarkowanego, a w Polsce najpowszechniej uprawianym drzewem. W powiecie kraśnickim już w połowie XIX wieku przy folwarkach w Moniakach i Wierzbicy istniały duże sady owocowe. W sadach tych przeważały odmiany takich jabłoni jak: Antonówka, Glogierówka, Papierówka, Brzęczka, Boiken, Grochówka, Szara Reneta, Królowa Renet, Węgierczyk, Żeleźniak, Kosztela, Piękna z Rept. Jednakże znaczący wpływ na rozwój upraw jabłoni w rejonie Kraśnika miały zmiany w produkcji jabłek, które nastąpiły w sposób szczególny w latach 70-tych i 80-tych XX wieku. Ciągły wzrost areałów sadów spowodował podnoszenie fachowej wiedzy rolników zajmujących się sadownictwem. Ośrodki naukowe, jakimi były Akademia Rolnicza w Lublinie oraz Instytut w Górnej Niwie koło Puław, sprzyjały rozwojowi produkcji i podnoszeniu wiedzy. Ponadto Akademia Rolnicza w Lublinie poprzez działania prof. Eberharda Makosza stała się ośrodkiem promującym nowoczesne formy uprawy jabłoni i ich nowe odmiany takie jak: Jonagold, Golden Delicius, Elstar, Gloster. Dużą rolę odegrała również Spółdzielnia Ogrodniczo-Pszczelarska w Kraśniku, która doradzała rolnikom przy uprawach jabłoni. Nasadzenie nowych, bardziej atrakcyjnych handlowo odmian oraz zmiany w systemie nasadzeń, nawożeniu i ochronie przed chorobami i szkodnikami spowodowały wzrost ilości zbieranych owoców i ich jakości, zarówno w wyglądzie jak i smaku. To wszystko spowodowało, że rejon kraśnicki stał się postrzegany jako rejon wysokiej jakości produkcji sadowniczej. Ze względu na wyjątkowy mikroklimat, w tym sąsiedztwo lasów, ukształtowanie terenu oraz ciepłe wapienne gleby, jabłka produkowane w rejonie powiatu kraśnickiego mają wyjątkowy smak, aromat oraz barwę nieosiągalną w innych rejonach kraju. Długoletnia tradycja uprawy dodatkowo podniosła walory owoców pochodzących z tego regionu. Jabłka kraśnickie niezmiennie mają duże znaczenie w diecie mieszkańców. Spożywa się je zarówno w postaci świeżej jak i przetworzonej, w szczególności z mieszanych odmian jabłek wyciskane są doskonałe soki proste.