Grzaniec Marcina z Urzędowa
Grzaniec Marcina z Urzędowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-01-17
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Czerwona do bordowej

Konsystencja:

Płynna

Smak:

Aromatyczny, korzenny, smak winny, lekko słodkawy

Dodatkowe Informacje:

15-20% alkoholu Grzaniec to wspaniały regionalny napój posiadający tradycyjny skład i nazwę

Tradycja:

Grzaniec Marcina z Urzędowa pochodzi z XVI wieku, kiedy to żył Marcin z Urzędowa – lekarz, zielarz, autor wydanego w 1595 r. Herbarza Polskiego – najwybitniejszego ze średniowiecznych herbarzy, uważanego za pierwszy podręcznik farmakognozji. Marcin z Urzędowa polecał okolicznym chłopom przyjeżdżającym na targi do tej miejscowości (Urzędów był wówczas miastem powiatowym) picie na rozgrzewkę napoju zwanego „grzańcem”. Grzany napój przygotowywano z domowego wina, do którego dodawano suszone owoce oraz miód, a który wzmacniano okowitą. Napój miał również zapobiegać przeziębieniom, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy panował dokuczliwy chłód. Napój przechowywano dawniej w naczyniach z gliny – pękatych garncach z wąską szyjką i zatyczką. Na podstawie przekazów starszych mieszkańców Urzędowa i okolic odtworzono przepis na grzaniec. Napój nazwano „grzańcem Marcina”, wykorzystując fakt, że polski farmaceuta, lekarz i zielarz, pochodził właśnie z Urzędowa.