Flaki piaseckie
Flaki piaseckie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-01-19
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Gęsta zupa z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie poprzeczne paski białymi flakami wołowymi (fragmenty żołądka) oraz czerwonymi paskami marchewki i białymi paskami innych warzyw. Na wierzchu widoczny majeranek.

Kształt:

Przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Kremowa na wierzchu z zielonym majerankiem. Białe flaki pokrojone w paski, niewielkie kawałki czerwonej marchewki.

Konsystencja:

Gęsta zupa.

Smak:

Smak ostry, zapach rosołu z flaków, warzyw i majeranku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Miasto Piaski położone jest w centralnej części powiatu świdnickiego. Leży w widłach rzeki Giełczwi i Sierotki, które otaczają miasto z trzech stron (zachodniej, północnej i wschodniej). Piaski należą do najstarszych miast Lubelszczyzny. Jest to miejscowość, w której krzyżują się szlaki komunikacyjne prowadzące z Lublina do Zamościa, Chełma i Hrubieszowa. Położenie geograficzne przyczyniło się do rozwoju silnych tradycji targowych w całym regionie. Dawniej, co tydzień odbywały się targi końskie, na które zjeżdżali kupcy z całej Polski. Po udanej transakcji kupcy dobijali targu przy kieliszku wódki i misce flaków. „W Piaskach ta potrawa jest znana od bardzo dawna. Pamiętam, że mój tata udając się w środę na targ w Piaskach, udane zakupy czy sprzedaż zawsze świętował przy flakach” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami miasta Piaski). Historia przygotowywania flaków piaseckich zaczęła się w latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku, a sposób ich przygotowania nie zmieniał się do dziś. „Flak po opłukaniu trzeba było co najmniej 3 razy obgotować, za każdym razem wylewając wodę. Po przestudzeniu flak kroiłam w cienkie paseczki. Do przygotowywanego wcześniej rosołu wrzucałam pokrojone flaki i gotowałam do momentu aż były miękkie. Pod koniec gotowania wrzucałam pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, cebulę. Po dodaniu przypraw (majeranek, pieprz, gałka muszkatołowa)” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami miasta Piaski). Od 2008 roku w ostatnią niedzielę czerwca w Piaskach organizowany jest „Festiwal Flaków”, podczas którego odbywają się liczne degustacje potrawy oraz konkurs na „Najlepsze Flaki Lubelszczyzny”. Co roku na imprezę przybywa kilka tysięcy osób chcących spróbować piaseckich flaków.