Chleb żytni naturalny
Chleb żytni naturalny
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-06-15
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Podłużny chleb wypiekany z mąki żytniej, na przekroju widoczne drobne pory.

Kształt:

Prostokątny.

Rozmiar:

Waga od 0,40 kg do 2,60 kg.

Barwa:

Skórka ciemnobrązowa, na przekroju jasnoszara.

Konsystencja:

Skórka chrupiąca, zaś miękisz lekko sprężysty i lekko wilgotny przy dotyku.

Smak:

Lekko kwaśny, specyficzny dla chleba żytniego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Chleb stanowi najważniejsze pożywienie ludzi i wypiekany jest w wielu regionach kraju. Mimo długiej tradycji na wsi zagościł dopiero w XIX w. W Starej Wsi i okolicy wypiekano różne rodzaje chleba, np. chleb starowiejski, gryczany i żytni. Ten ostatni wypiekany jest rzadziej, gdyż jego proces przygotowania i pieczenia jest dłuższy od pozostałych chlebów. Chleb żytni wypiekany jest z najwyższej jakości mąki żytniej otrzymanej z żyta uprawianego na okolicznych polach w województwie lubelskim. Robiony jest z wcześniej przygotowanego zakwasu z dodatkiem wody, drożdży oraz soli. Bardzo ważnym etapem produkcji jest umiejętne wyrobienie ciasta, którego struktura nie może być za gęsta. Dodatkowo uformowane z ciasta bochenki powinny zostać poddane garowaniu, czyli spulchnianiu i rozrostowi ciasta przez okres od 40 minut do 50 minut. Tak przygotowane ciasto poddawane jest wypiekowi. Dzięki zastosowaniu surowców pozyskiwanych z terenu Lubelszczyzny oraz odpowiedniej metodzie produkcji, chleb ten jest mniej kwaśny niż inne chleby żytnie. „Zaś chleb żytni jedliśmy niemal każdego dnia, piekło się go w sobotę i to tyle aby starczyło do następnej soboty. Piekło się też go i na specjalne uroczystości, wypadały one czasami w środku tygodnia jak np. Boże Narodzenie czy Nowy Rok to piekło się chleb żytni ale i inne wypieki, nie w sobotę tylko dzień wcześniej, żeby był jak najświeższy” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Bychawa).