Chleb starowiejski
Chleb starowiejski
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-07-15
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Chleb mieszany pszenno-żytni.

Kształt:

Podłużny, w przekroju owalny.

Rozmiar:

Waga 0,60 kg i 1,00 kg.

Barwa:

Skórka złotobrązowa z charakterystycznymi pęknięciami. Miękisz jasny koloru lekko szarego z dobrze widoczną na obwodzie ciemniejszą skórką.

Konsystencja:

Sprężysty i lekko wilgotny.

Smak:

Lekko kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Stara Wieś położona jest w gminie Bychawa w województwie lubelskim. To typowo rolnicza wieś, w której największą część zasiewów stanowią zboża oraz ziemniaki. Na bazie zbóż dawniej jak i obecnie w gospodarstwach przygotowywano wiele produktów oraz potraw. Najczęściej wypiekano chleb oraz różnego rodzaju bułki. Chleb we wsi Stara Wieś stanowi najważniejsze pożywienie, mimo iż w wiejskich chatach zagościł dopiero w XIX wieku. Przygotowywany jest według tej samej receptury, co przed laty, dzięki czemu cieszy się on dużym powodzeniem wśród mieszkańców Starej Wsi. „Chleb starowiejski jest pyszny, po konsystencji poznaję, że w znacznym stopniu zawiera w składzie zakwas żytni, myślę, że trochę mniej niż połowa. Dzięki temu chleb się nie kruszy i jest sprężysty, są to cechy, które rzadko można spotkać w dzisiejszym pieczywie”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Starej Wsi). Dawniej taki chleb wypiekano raz w tygodniu lub na specjalne okazje jak święta, dożynki, wesela, chrzty i inne uroczystości rodzinne. Obecnie chleb starowiejski wypiekany jest na co dzień i stanowi podstawowe źródło pieczywa w większości domów w Starej Wsi. „Chleb starowiejski towarzyszy mi od dziecka, smakował mi najlepiej jak był jeszcze ciepły i posmarowany śmietaną, oczywiście swojską i posypany cukrem”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Starej Wsi).