Chleb gryczany
Chleb gryczany
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-06-15
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Podłużny bochen chleba, na przekroju widoczne użyte dodatki: kasza gryczana i prażona cebula.

Kształt:

Prostokątny.

Rozmiar:

Waga około 0,40 kg i 2,60 kg.

Barwa:

Skórka brązowa z charakterystycznie chropowatą powierzchnią od ziaren kaszy gryczanej. Na przekroju barwa jasnobeżowa z wyraźnie widocznymi ciemnobrązowymi ziarnami kaszy gryczanej oraz z jasnobrązową prażoną cebulą.

Konsystencja:

Skórka chrupiąca, miękisz lekko sprężysty przy dotyku.

Smak:

Wyraźnie wyczuwalny smak oraz zapach kaszy gryczanej i prażonej cebuli.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W kuchni regionalnej Lubelszczyzny wyróżnić można potrawy charakterystyczne dla ludzi ubogich oraz potrawy kuchni dworskiej. Potrawy spożywane przez ludzi biednych sporządzane były głównie z mąki i dostępnych niedrogich warzyw oraz tych uprawianych we własnych gospodarstwach. Stąd na Lubelszczyźnie charakterystycznymi składnikami występującymi w pożywieniu są ziemniaki, ser, kapusta, grzyby oraz popularna kasza gryczana. Kasza gryczana jadana jest pod wieloma postaciami, np.: kasza na sypko, ugotowana na sypko i palona tłuszczem ze skwarkami, stanowi farsz do pierogów oraz dodatek do wypieków takich jak chleb. Chleb z dodatkiem kaszy gryczanej na terenie gminy Bychawa wypiekany był od bardzo dawna. Sama gmina położona jest na tak zwanych terenach gryczanych. „Jak pamiętam czyli mogłem mieć jakieś 5 lat matka upiekła chleb z gryczką i przemyciła mi go ze smalcem. Zajadałem się tym chlebem ze smalcem jak mało którym, no może jeszcze taki świeży żytni. Dopiero potem matka powiedziała mi, że zjadłem chleb z gryczką, wtedy przekonałem się do kaszy. Jest to chleb z naszego regionu pieczony odkąd pamiętam, nie wypieka się go nigdzie więcej” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Bychawa). Na początku do przygotowywania chleba wyrabiane jest ciasto, kasza gryczana wcześniej zalewana jest wrzątkiem i pozostawiana. Tak przygotowaną kaszę oraz uprażoną lub jak dawniej usmażoną na smalcu cebulę dodaje się do ciasta. Ciasto zostaje odpowiednio podzielone na równe kawałki i wypiekane w formach. Dawniej chleb gryczany wypiekany był w niewielkich ilościach, gdyż szybko tracił swoją świeżość. Przygotowywano go na różnego rodzaju okazje czy święta. Obecnie wypiekany jest na co dzień i cieszy się dużą popularnością ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat.