Baleron wędzony z Wisznic
Baleron wędzony z Wisznic
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-09-22
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Karkówka obciągnięta siatką wędzarniczą z zawiązaną na końcu pętelką do zawieszania.

Kształt:

Nieforemny walec o długości do 30 cm, średnica przekroju do 10 cm.

Rozmiar:

Waga do 1,50 kg.

Barwa:

Brązowa z odcieniem ciemnej wiśni, na przekroju ciemnoróżowa.

Konsystencja:

Lekko soczysta, miękka.

Smak:

Słonawy o zapachu wędzonki pochodzącej z wędzarni opalanej drewnem olchowym.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Gmina Wisznice położona jest w pasie granicznym wschodniej Polski, na terenie Polesia Zachodniego, w bliskiej odległości od przejścia granicznego z Białorusią. Wisznice są gminą wiejską o charakterze w głównej mierze rolniczym, której obszar jej nieuprzemysłowiony. W gminie przygotowywane są różne wyroby wędliniarskie, a wśród nich baleron wędzony z Wisznic. Swój charakterystyczny smak i soczystość zawdzięcza bardzo dobrej jakości wysoko wyselekcjonowanego surowca, tj. trzody chlewnej hodowanej na tych terenach. Ponadto, dodatku naturalnych przypraw oraz odpowiedniemu wędzeniu. „Jest dobrze doprawiony, soczysty, nie za tłusty i ma niepowtarzalny smak” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wisznic). Wędzenie odbywa się suchym drewnem olchowym w zamykanych wędzarniach. Dla zachowania prawidłowego procesu przygotowania baleronu w trakcie wędzenia kije z wędlinami są przekładane z wyższych na niższe i odwrotnie oraz przekręcane są wózki wędzarnicze. Baleron wędzony z Wisznic spożywany jest podczas różnych uroczystości: „wychowałam pięciu synów a co się z tym wiąże było bardzo dużo uroczystości rodzinnych (chrzciny, komunie, wesele, odpusty, święta) na każdej z nich nigdy nie zabrakło baleronu z Wisznic” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wisznic).