Zupa z dyni z Rogowa
Zupa z dyni z Rogowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-06-15
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. łódzkie

Wygląd:

Gęsta zawiesista zupa, której głównym składnikiem jest dynia wraz z warzywami i przyprawami.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Pomarańczowa.

Konsystencja:

Gęsta, zawiesista zupa.

Smak:

Wyraźny smak dyni wraz z przyprawami, np. kminek, kolendra.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Gmina Rogów, mimo dość intensywnego rozwoju z uwagi na budowę linii kolejowej, zachowała charakter typowo rolniczy z dość dużą ilością gospodarstw z produkcją roślinną, zwierzęcą, a także gospodarstwami sadowniczymi. W każdym gospodarstwie od lat uprawiany jest ogród warzywny, w którym znajdują się warzywa takie jak ogórki, ziemniaki, marchew, seler, cebula, przeróżne zioła i przyprawy oraz dynia. Uprawiane warzywa wykorzystywane są do przygotowywania zazwyczaj dań codziennych. Jednym z nich jest zupa z dyni. Cechą wyróżniającą tę zupę od innych podobnych zup wytwarzanych w innych regionach jest baza do jej przygotowania. Bazę stanowi wywar przygotowany z różnych warzyw oraz przyprawy kolendra i kminek. Dodatkowo do zupy dodawana jest zacierka oraz specjalnie przygotowane grzanki z chleba. Najczęściej przygotowywana jest w okresie jesiennym oraz zimowym i stanowi cenne pożywienie, gdyż zawiera substancje odżywcze takie jak: błonnik, witaminy, sole mineralne i węglowodany. Zupa z dyni z Rogowa często prezentowana jest podczas różnych festynów oraz dożynek – Święta Plonów w Gminie.