Nalewka pigwowa
Nalewka pigwowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-06-15
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. łódzkie

Wygląd:

Ciecz o złotej barwie.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Od jasnożółtej do ciemnozłotej, w zależności od wieku nalewki.

Konsystencja:

Płynna, oleista ciecz.

Smak:

Słodki, lekko cierpki, charakterystyczny dla pigwy, napój alkoholowy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Powiat brzeziński położony jest w województwie łódzkim i ma charakter typowo rolniczy. Znajduje się tam wiele małych gospodarstw, których mieszkańcy kultywują rodzinne tradycje. Widoczne jest to szczególnie w przygotowywaniu przeróżnych potraw, a także napojów na bazie lokalnych surowców. Do takich produktów można zaliczyć nalewki, które wytwarzane są od wiosny do jesieni z owoców pochodzących z lasów bądź przydomowych ogrodów. Wśród nich wyróżnić można nalewki owocowe, korzenne, ziołowe czy miodowe. Na Ziemi Brzezińskiej często przygotowywana jest nalewka z owoców pigwy, gdyż każdy mieszkaniec w swoim ogrodzie miał chociażby jeden jej krzak. „Pamiętam jak mój dziadek nastawiał nalewki, między innymi pigwową” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami powiatu brzezińskiego). Metoda jej przygotowywania nie zmieniała się od lat. Dojrzałe, zdrowe owoce są starannie zbierane i myte, a następnie krojone na niewielkie kawałki i wsypywane do dużego szklanego naczynia. Kolejnym etapem jest zalanie owoców spirytusem w proporcji 1:1. Po okresie trzech miesięcy alkohol jest zlewany, a owoce zasypywane cukrem. Na koniec po rozpuszczeniu cukru, wlewany jest wcześniej zlany alkohol. Całość przelewana jest do odpowiednich naczyń np. szklanych butelek i odstawiana w ciemne miejsce na okres około 6 miesięcy. Najlepszej nalewki pigwowej można spróbować już po roku od chwili nastawienia. „Kiedyś był to napitek świąteczny, a teraz raczej nie ma różnicy” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami powiatu brzezińskiego).